19 tipů na zajímavosti a výlety v okolí Plzně

Okolí Plzně je bohaté na zajímavá místa, která stojí za návštěvu. Ať už jste místní obyvatelé nebo turisté, tato oblast nabízí mnoho příležitostí k objevování a zábavě.

V tomto článku vám představíme 19 tipů na zajímavosti a výlety v okolí Plzně. Zajímavá místa, přírodní krásy a kulturní památky – všechno to najdete v této malebné části České republiky.

Plzeň a její okolí: Neodolatelná kombinace historie, kultury a výjimečného pivovarského dědictví

Plzeň, malé, ale živé město nacházející se na západě České republiky, je jedním z nejlépe střežených tajemství střední Evropy. Její půvab, bohatá historie, vynikající pivo a nádherná okolní krajina představují neodolatelnou kombinaci, která láká návštěvníky z celého světa. Její okolí je jako stvořené pro výlet se stanem na stanování, ale i jednodenní procházky.

Pokud hledáte destinaci, která nabízí jedinečný zážitek a zároveň zanechává dojem autentičnosti a pohody, plzeňský region je pro vás tím pravým místem.

Jedním z hlavních důvodů, proč navštívit Plzeň, je jeho bohatá historie. Město bylo založeno v roce 1295 a během staletí se stalo významným střediskem obchodu a kultury.

Při procházce po historickém centru můžete obdivovat malebné uličky, gotické a barokní stavby a impozantní katedrálu svatého Bartoloměje. Návštěva Plzně by byla neúplná bez prohlídky slavného pivovaru Pilsner Urquell, který se může pyšnit nejen vynikajícím pivem, ale také fascinující historií pivovarnictví.

Okolí Plzně je stejně tak půvabné a nabízí nespočet možností pro aktivní odpočinek. Krásné plzeňské předměstí zvané "Plzeňská brána" je ideálním místem pro procházky a cyklistické výlety. Můžete se projít podél řeky Radbuzy, obdivovat malebná jezírka a zelené parky nebo se vydat na túru do okolních lesů.

Navštívení Plzně vás zavede i do světa kultury a umění. Region má bohatou tradici v oblasti divadla a hudby, a tak se můžete těšit na skvělé představení ve známém Divadle J. K. Tyla. Pro fanoušky moderního umění je pak připravena Galerie města Plzně, která vystavuje díla současných českých umělců.

Pojďme se podívat na jednotlivé tipy na výlety v plzeňském okolí. Předtím, než se sem ale vydáte například autem, pamatujte na veškerou bezpečnost.

Mohlo by vás zajímat: Víte, proč byste měli při pohybu v dopravním provozu používat reflexní prvky?

Plzeňský Prazdroj

Image title

Považujeme za velmi důležité začít hned u té nejslavnější atrakce Plzně, a tou je pivo. Plzeňský region je známý po celém světě díky svému vynikajícímu pivovarskému průmyslu.

Pivovary jako Pilsner Urquell, Gambrinus a Velkopopovický Kozel zde připravují chutné a kvalitní pivo již po několik staletí. Pokud jste milovníkem tohoto lahodného nápoje, určitě oceníte možnost ochutnat čerstvě namíchané pivo přímo v pivovaru a poznat tajemství jeho výroby.

Začněte svou cestu poznáním slavného Plzeňského Prazdroje, jedné z nejznámějších pivovarských značek na světě. Prohlídka vás provede historií piva, ukáže výrobní proces a umožní vám ochutnat čerstvě uvařené pivo.

Image title

Plzeňský pivní festival

Máte-li štěstí a navštívíte Plzeň v říjnu, nezapomeňte se zastavit na slavném Plzeňském pivním festivalu. Tento festival je jedním z největších pivních festivalů v České republice a nabízí široký výběr piv a tradiční českou kuchyni.

Západočeské muzeum v Plzni

Pro ty, co milují historii a kulturu, je Západočeské muzeum v Plzni nevyhnutelnou zastávkou. Zde si můžete prohlédnout archeologické nálezy, umělecká díla a dozvědět se více o historii města a regionu.

Katedrála svatého Bartoloměje

Katedrála svatého Bartoloměje je dominantou Plzně a rozhodně stojí za návštěvu. Tato gotická katedrála nabízí úchvatné architektonické detaily a možnost vystoupat až na vrchol její věže, odkud se naskýtá nádherný výhled na město.

Techmania Science Center

Jestliže cestujete s dětmi nebo jste sami nadšenci do vědy a techniky, navštivte Techmania Science Center. Zde si můžete vyzkoušet interaktivní expozice a zábavné experimenty, které vás provedou světem vědy a technologie.

Přírodní park Horní Berounka

Pro milovníky přírody je Přírodní park Horní Berounka ideálním místem pro procházky a cyklistiku. Park nabízí malebnou krajinu, skalní útvary a krásné výhledy na řeku Berounku. Pokud se sem plánujete vydat s vašimi dětmi, nezapomeňte na nejdůležitější pravidla toho, na co myslet při cestování s dětmi, od svačiny přes pravidelné zastávky až po zábavu a nové zážitky.

Národní park Šumava

Pokud máte rádi horskou přírodu a dlouhé túry, vydejte se do Národního parku Šumava. Nachází se v blízkosti Plzně a nabízí úchvatné lesy, jezera a malebné vesničky. Když budete mít štěstí možná narazíte i na bobra stavícího si svou hráz, který se v této chráněné oblasti hojně vyskytuje.

Hrad Radyně

Zavítejte na hrad Radyně, který se tyčí nad samotnou Plzní. Tento středověký hrad nabízí nádherný výhled na město a okolní krajinu. Můžete si prohlédnout zříceninu hradu a projít se po jeho hradbách.

Pivovarské muzeum v Protivíně

Pokračujte ve vaší pivní cestě návštěvou Pivovarského muzea v Protivíně. Zde se dozvíte více o historii pivovarnictví a můžete ochutnat tradiční místní pivo.

Zámek Kozel

Nevynechejte historické památky, jako je Zámek Kozel nedaleko Plzně. Tento romantický zámek nabízí prohlídku interiérů, anglického parku a možnost ochutnat místní víno.

Národní památník na Šumavě

Zajímavým místem je také Národní památník na Šumavě, který připomíná události druhé světové války. Můžete zde navštívit expozici a památník věnovaný památce padlých.

Inspirujte se: Poznat a navštívit co nejvíce míst na své dovolené v Plzni a jejím okolí můžete i s karavanem. Ten vám poskytne jedinečnou možnost nevázat se na konkrétní místo a projezdit křížem krážem třeba celý region. Je ale vhodné zjistit si veškerá omezení ještě před cestou. Víte, jaká povolení potřebujete k cestování s karavanem?

Hrad Rabí

Dalším tipem pro objevování hradů tu máme hrad Rabí. Tento hrad je situován na kopci nad řekou Otavou a nabízí krásné výhledy a historickou atmosféru.

Mariánská Týnice

Navštivte poutní místo Mariánská Týnice, které je známé pro svůj kostel s pozdně gotickým oltářem. Zde můžete zažít klid a pokoj a obdivovat krásné umělecké dílo.

Plavecký stadion Dýšina

V horkých letních dnech se můžete zchladit na Plaveckém stadionu Dýšina, který nabízí venkovní a krytý bazén, skluzavky a další vodní atrakce. Díky tolika možnostem vyžití si zde na své přijdou děti i dospělí.

Velký rybník

Pro milovníky vodních aktivit je Velký rybník skvělým místem na plavbu lodí, rybaření nebo jen relaxaci u vody. Okolní příroda je také vhodná pro pěší túry.

Náš tip: Pokud se chystáte k vodě s dětmi, nezapomeňte na plavecké pomůcky pro děti.

Golf

Pro golfisty je okolí Plzně rájem. Najdete zde hned několik golfových hřišť, kde si můžete zahrát a užít si krásnou přírodu. Mezi nejoblíbenější patří například Golf Park Plzeň, který nabízí krásné hřiště a prvotřídní vybavení.

Vodní nádrž Hracholusky

Pokud máte rádi vodní sporty, vydejte se na Vodní nádrž Hracholusky. Zde můžete provozovat windsurfing, kajakování, plachtění nebo si jen užít koupání.

Zámek Lány a jeho okolí

Image title

Máte zájem o politiku a historii? Navštivte Zámek Lány, který slouží jako letní sídlo českých prezidentů. Můžete si prohlédnout interiéry zámku a procházet se po krásném parku. Jeho okolí je jako stvořené nejen pro příjemnou procházku, ale přívětivé je i pro běžce začátečníky i pokročilé.

Tip: Víte, jak začít běhat a vydržet?

Křížová cesta u Rabštejna

Procházejte se po malebné Křížové cestě u Rabštejna a obdivujte kapličky a krásnou krajinu. Toto místo nabízí klid a duchovní atmosféru.Plzeň a její okolí jsou tedy neodolatelnou kombinací historie, kultury a výjimečného pivovarského dědictví. Bez ohledu na to, zda jste milovníkem architektury, dobrodružství v přírodě, umění nebo jednoduše vynikajícího piva, plzeňský region nabízí něco pro každého.

Přijďte a objevte krásy tohoto skrytého pokladu ve středu Evropy. Vaše cesta do Plzně bude zážitkem, který si budete pamatovat po celý život.

Komerční sdělení. Autor textu: Daniela Vaková. Zdroj fotografií: Pexels.com a Pixabay.com