Co znamená zvracení krve, tedy hemateméza. Jaké má příčiny a následky?

Zvracení krve, známé také jako hemateméza, může být příznakem různých onemocnění trávicího systému. Ačkoli je často spojováno se žaludečními vředy, existuje mnoho dalších příčin, které mohou tento příznak způsobit.

Zvracení krve je také známé jako hemateméza. Má různé příčiny, ale především se jedná o příznak spojený s různými gastrointestinálními poruchami a stavy. K hemateméze může dojít v důsledku onemocnění, úrazů nebo požití cizích předmětů. Vyskytuje se také po konzumaci většího množství alkoholu, zejména tvrdého.

Zvracení neboli emeze je ochranný reflex trávicího traktu, jehož cílem je odstranit škodlivé látky nebo nadměrný obsah žaludku či dvanáctníku. Při zvracení se zvrátí peristaltika a stáhne se svalstvo trávicího traktu, čímž se obsah žaludku vypudí do jícnu, ústní dutiny a ven z těla.

Periferní nebo centrální původ

K nevhodnému obsahu, který vyvolává zvracení, patří v určitých případech jídlo. Příčinou jsou buď velké porce jídla, nebo nevhodný příjem potravy. Kromě toho žaludek fyzikálně, chemicky nebo mikrobiologicky stimulují určité dráždivé látky. Zvracení může být periferního nebo centrálního původu, přičemž tyto termíny označují místa v těle, kde se reflex zvracení spouští. .

Periferní zvracení znamená, že reflex zvracení vychází ze žaludku a okolních částí trávicího traktu. Když dojde k podráždění žaludku nebo jiných částí trávicí soustavy, aktivuje se a obsah žaludku se vrací zpět do dutiny ústní a ven z těla. Dochází k tomu například v důsledku příjmu nadměrného množství potravy, dráždivých látek nebo přítomnosti cizího předmětu v trávicím traktu, nastupuje reflex zvracení..

Na druhé straně máme centrální zvracení. To je způsobeno podrážděním centra pro zvracení v prodloužené míše. Toto centrum je část mozku, která reguluje reflex zvracení. Když je tato oblast podrážděná, může se reflex spustit, aniž by byl podrážděn samotný žaludek. Centrální zvracení může být způsobeno řadou faktorů, jako je onemocnění mozku, traumatické poranění mozku, infekce nebo účinky některých léků..

Je důležité rozlišovat mezi periferním a centrálním zvracením, protože příčiny a léčba jsou často odlišné. Identifikace místa původu zvracení může lékaři pomoci při stanovení diagnózy a volbě vhodné terapie.

Jak dochází ke zvracení?

Zvracení dokážeme předvídat, často mu předchází nevolnost, pocit těžkého žaludku. Bezprostředně před zvracením přicházejí zvýšené stahy bránice a břišních svalů. Svaly bránice a břišní stěny se začnou stahovat a přispívají k tlaku, který vytlačuje obsah žaludku nahoru. Následně dochází k uzavření dolního jícnového svěrače.

Dolní jícnový svěrač, který odděluje žaludek od jícnu, se uzavře, aby zabránil zpětnému toku zvracení do jícnu a ústní dutiny. Naopak horní jícnový svěrač se otevře. Ten odděluje jícen od hltanu, a umožňuje tak odchod žaludečního obsahu ústy. Dochází také ke stahům svalů hltanu a jazyka, které vytvářejí pohyb a napomáhají tak vypuzení žaludečního obsahu ven.

Příčiny zvracení krve

Zvracení v některých případech způsobují nadměrné emoční prožitky nebo stres. Příčinou bývají také úrazy hlavy nebo poruchy mozku, jako je mrtvice, nádory nebo zvýšený nitrolební tlak.

Mezi další stavy, po kterých přichází zvracení, patří hypertenze, infekce, metabolické poruchy, jako je například selhání ledvin, cukrovka, hyperglykémie. Patří sem také psychiatrické poruchy, mezi které jistě patří anorexie a bulimie, otrava jídlem nebo jedem, vedlejší účinky léků, zvracení v těhotenství a další.

Zvracení krve
přichází také v případech, kdy jsme spolkli krev po krvácení z nosu nebo po operaci v dutině ústní. Příčinou bývá také protržení jícnu v důsledku nadměrného kašle nebo zvracení, krvácející vředy, gastritida (zánět žaludku), těžká refluxní choroba jícnu (GERD).

K méně častým příčinám se řadí jícnové varixy, alkoholická hepatitida, tukové onemocnění jater, cirhóza, dlouhodobé užívání nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID), hemofilie nebo anémie. Příčinou zvracení krve může být také rakovina jícnu nebo žaludku.

Pozor na změny vědomí

Opakované zvracení může způsobit bolesti břicha, žaludku a jícnu. Žaludeční obsah, zejména žaludeční kyselina, dráždí jícen a dutinu ústní. Významným rizikem spojeným se zvracením je aspirace agresivního žaludečního obsahu do dýchacích cest.

Toto riziko se zvyšuje v případech změny vědomí. Při bezvědomí se žaludeční obsah může dostat do dýchacích cest, což vede k nebezpečnému stavu známému jako aspirační pneumonie.

Stejně tak může několikanásobné zvracení způsobit drobné trhliny ve stěnách žaludku a jícnu, což vede k přítomnosti krve ve zvratcích. Další komplikací dlouhodobého zvracení je dehydratace.

Co když zvracím krev?

Pokud je zřejmá nezhoubná příčina krve ve zvratcích, například nedávné krvácení z nosu nebo operace v dutině ústní, měli byste se obrátit na svého lékaře. V opačném případě okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.Zvracení krve se nejčastěji pojí se žaludečními vředy, ale může mít více příčin. Je nutná okamžitá lékařská pomoc a pokusy o zastavení krvácení by měly být přenechány především zdravotníkům. Během této náročné situace je nezbytné poskytnout postiženému alespoň útěchu a uklidnění.

Důležitá je také barva

Image title

Pro zdravotníky budou důležité informace o zbarvení vyzvracené krve. Ať to zní jakkoli, nebojte se vyfotit barvu zvratků, pomůžete tak lékaři. Poskytne vám důležité informace o zdroji a závažnosti krvácení. Může se objevit v jasně červené barvě, červené a smíchané s jídlem nebo hnědé, podobné kávové sedlině.

Jasně červená krev často poukazuje na akutní krvácení do jícnu nebo žaludku, což naznačuje zdroj rychlého krvácení. Tmavěji zbarvená krev naznačuje, že krev byla v trávicím traktu několik hodin, což vypovídá o pomalejším a trvalejším zdroji krvácení.

Věnujte pozornost také množství vyzvracené krve. Pokud totiž dojde k dlouhému a masivnímu vnitřnímu krvácení, můžete být v ohrožení života. Mluvíme o šokovém stavu. Mezi příznaky šoku patří zrychlený srdeční tep, mělké dýchání, nízká produkce moči, bledá a lepkavá kůže, zmatenost, mdloby, závratě při vstávání a rozmazané vidění.

Pokud se šok neléčí, může vést k poruše funkce a selhání několika orgánů, dokonce i ke smrti. Pokud se u vás objeví příznaky šoku, požádejte někoho, aby vás odvezl na pohotovost, nebo si ihned zavolejte záchrannou službu.

Postup u lékaře

Image title

Při návštěvě lékaře se připravte na otázky ohledně už zmíněné barvy zvratků, lékař se vás bude ptát i na zranění a okolnosti, za kterých ke zvracení krve došlo. Může provést horní endoskopii, která spočívá v zavedení malé ohebné trubičky zvané endoskop přes ústa do žaludku a tenkého střeva. To lékaři umožní vizuálně zkontrolovat váš zažívací trakt, zda se v něm nenachází konkrétní zdroje krvácení.

Lékař může také nařídit krevní test, aby zkontroloval váš kompletní krevní obraz (CBC) a posoudil rozsah krevních ztrát. Pokud má podezření na jiné onemocnění, například rakovinu, nařídí zobrazovací vyšetření, jako je CT, ultrazvuk, rentgen, magnetická rezonance nebo PET, aby se lépe podíval do vašeho těla. V některých případech se provádí také biopsie podezřelé tkáně.

Zdroj obrázku: Shutterstock.com