Jak se starat o podložku na cvičení, aby vám dlouho vydržela

Podložka na cvičení je základním nástrojem pro mnoho forem aktivity, od jógy a pilates až po kruhové tréninky a strečink. Nejenže poskytuje pohodlný povrch pro cvičení, ale také pomáhá chránit klouby před tvrdými dopady či nárazy a poskytuje určitou míru izolace od chladné podlahy. Aby ale podložka dokázala plnit tyto funkce po delší dobu, je třeba se o ni správně starat.

Výběr správné podložky na cvičení

Existuje několik různých typů podložek, včetně těch, které jsou určené pro konkrétní typy cvičení, jako je jóga nebo pilates, a těch, které jsou víceúčelové. Při výběru podložky je důležité se zaměřit na její tloušťku a materiál.

Pokud chcete, aby vám podložka dlouho vydržela, je nutné pořídit kvalitní. Levnější podložky mohou být lákavé, ale často se rychle opotřebují a různě krčí, což může být nejen nepohodlné, ale také zvýšit riziko zranění. Kvalitní podložka vydrží při správné péči mnoho let, takže i když má vyšší pořizovací cenu, může se nakonec ukázat jako úspornější volba.

Pravidelné čištění podložky

Podložku na cvičení je důležité pravidelně čistit, aby se na ní neusazovaly bakterie a další nečistoty, které mohou způsobovat nepříjemné pachy nebo dokonce podráždění kůže. Frekvence čištění záleží na tom, jak často podložku používáte. Pokud cvičíte každý den, měli byste ji čistit alespoň jednou týdně.

Při čištění podložky je důležité postupovat správně, abyste ji nepoškodili. Nejprve ji opláchněte teplou vodou, čímž odstraníte nejhrubší nečistoty. Pak na podložku naneste mýdlovou vodu a jemně ji vmasírujte štětcem s měkkými štětinami. Po umytí podložku opláchněte a nechte ji volně uschnout, nejlépe na vzduchu.

Pokud jde o čisticí produkty, je nejlepší se držet přírodních mýdel bez přidaných parfemací, které by mohly podložku poškodit nebo způsobit podráždění kůže. Vyhněte se také použití agresivních chemikálií, jako je bělicí prostředek. Můžete použít jemné čisticí prostředky určené pro sportovní vybavení.

Správné skladování podložky

Správné skladování podložky na cvičení je základní součástí její údržby a může výrazně prodloužit její životnost. Při skladování doma je ideální podložku po cvičení a čištění nechat volně uschnout, než ji složíte. Poté byste ji měli uskladnit na suchém a chladném místě mimo přímé sluneční záření.

Při cestování je důležité podložku chránit před poškozením. Měli byste ji pevně svinout nebo složit a umístit do ochranného obalu či tašky. Pokud je to možné, měla by být podložka vždy mezi posledními věcmi, které do zavazadla vkládáte. Zbytečně ji nestlačujte a nedeformujte.

Abyste zabránili poškození podložky při skladování, vždy ji ukládejte rovně, bez ohybů nebo záhybů, které by mohly způsobit trvalé deformace.

Opravy, údržba a pravidelná výměna podložky

I když se o podložku dobře staráte, mohou se na ní objevit drobná poškození. Některá můžete opravit sami, například malé trhliny nebo díry můžete vyplnit speciálními náplněmi či lepidly. Při opravách vždy postupujte podle pokynů výrobce daného opravného prostředku.

Pokud je podložka silně opotřebovaná, stává se nerovnoměrnou nebo jsou na ní velké trhliny, je nejlepší ji vyměnit.

Jak často podložku vyměňovat záleží na frekvenci jejího používání, intenzitě cvičení a kvalitě samotné podložky. Obecně platí, že při častém používání by měla být vyměněná každé 1–2 roky.

Pravidelná výměna podložky na cvičení je důležitá z několika důvodů. Staré a opotřebované podložky často ztrácejí svou původní tloušťku a pružnost, což může vést k menšímu komfortu při cvičení a zvýšenému riziku zranění. Navíc pravidelně a intenzivně využívané podložky se časem mohou stát zdrojem bakterií a plísní, a to i přesto, že je pravidelně čistíte.

Proto, jakmile začne vaše podložka na cvičení vykazovat známky opotřebení, je nutné vyměnit ji za novou.

Zdroj obrázku: Julio Ricco / Shutterstock.com