Jak zrychlit vystavování faktur

Pro většinu začínajících podnikatelů znamená fakturování dlouhé vypisování údajů o zákazníkovi, klikání položek a cen a k tomu nejistota, jestli kvůli nepozornosti neudělali chybu. Proto jsou dnes stále oblíbenější fakturační aplikace, které tvorbu faktur zrychlují a zjednodušují.

Vystavení faktury do minuty

Ve fakturační aplikaci stačí k vystavení faktury tři údaje. Zadáte

  • IČ zákazníka,
  • zboží či služby, které fakturujete,
  • a částku, kterou má zákazník zaplatit.

Zbytek program vyplní a spočítá sám. Proces ale ještě víc urychlíte, pokud si klienty a produkty evidujete v adresáři a ceníku. Pak už nevyplňujete IČ ani částku, ale pouze je vyberete ze seznamu.

Doklady podle platné legislativy

Když vyplňujete faktury podle stažených šablon, nemáte jistotu, že jsou nastavené podle platné legislativy. S fakturační aplikací je to jinak.

Vývojáři ji pravidelně aktualizují podle legislativních změn (např. změna sazeb DPH). Také u každé vystavené faktury aplikace zkontroluje, že máte vše vyplněné správně a že vám žádný povinný údaj nechybí.

Automatizace = rychlost

Kromě rychlého zpracování faktur ulehčuje fakturační program také další činnosti spojené s podnikáním.

Díky propojení s e-shopem program automaticky vystaví fakturu, jakmile si zákazník objedná zboží, a sám mu doklad pošle.

Jestliže systém propojíte se svou bankou, spáruje vám platby s doklady. Hned se vám v aplikaci promítnou do příjmů, a pokud se zákazník s platbou zpozdí, aplikace mu odešle upomínku.

A jestli fakturujete opakovaně stejným klientům stejnou částku za pravidelné služby, můžete si nastavit šablonu. Program pak vytváří a odesílá faktury sám ve zvoleném termínu.

Profesionální vzhled dokladů

Pokud vám kromě správnosti faktur a rychlosti vystavení záleží také na vzhledu dokladů, je fakturační aplikace vhodná volba. Vyberete si z připravených vzorů, které můžete upravit do barev své značky. Případně přidáte logo nebo vložíte svůj podpis.

Než se do fakturování s aplikací pustíte na ostro, vyzkoušejte si fakturační program zdarma. Například v Česku oblíbený iDoklad je v základní verzi dostupný zdarma, a jakmile se vám byznys rozroste, můžete přejít na placený tarif.

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com