Mnohá potápěčská centra pokračují s výcvikem i během podzimu - tipy na lokality pro potápění ve Východních Čechách

Potápění je fascinující sportovní aktivita, která nabízí možnost objevovat podvodní svět plný krás a tajemství. Východní Čechy jsou plné zajímavých lokalit pro potápění, které lákají jak začátečníky, tak zkušené potápěče.

I s přicházejícím podzimem neustává zájem o potápění a potápěčská centra nadále nabízí výcvikové kurzy a možnost prozkoumávat podvodní svět. V tomto článku vám představíme několik tipů na lokality pro potápění ve Východních Čechách a také centra, v kterých vás naučí základy potápění.

Důležitost výběru lokality pro potápění

Vybrat dobrou lokalitu pro potápění je klíčové pro bezpečnost, pohodlí i kvalitu potápění. Každá potápěčská lokalita má své specifické podmínky – proudy, viditelnost, teplota vody… Správnou volbou lokality se můžete vyhnout nebezpečí a minimalizovat rizika z hlediska bezpečnosti.

Zároveň je třeba si uvědomit, že potápění je o zážitcích. Správná lokalita pro potápění by tak měla být zajímavá a podvodní svět by měl poskytnout úžasný zážitek. Samozřejmě v Česku nenarazíte na exotickou mořskou faunu a flóru, i tak ale můžete narazit na zajímavé věci ukryté pod hladinou.

Náš tip: Vyrazit za potápěním můžete i do zahraničí - do Egypta nebo na Maledivy, ale krásné lokality naleznete například i u našich sousedů na Slovensku. Podívejte se na tipy pro kempování na Slovensku, zajistěte si ubytování a vyrazte.

Lokality pro potápění ve Východních Čechách

Podívejte se společně s námi na X tipů pro potápění ve Východních Čechách:

1. Lom Leštinka

Lom Leštinka je krásný lom ve Východních Čechách, za Poličkou, směr Skuteč. U lomu je velmi dobré potápěčské zázemí, ubytovat se můžete přímo v areálu. Pod vodní hladinou můžete narazit na různé druhy dravých i nedravých ryb, raky a škeble i podvodní atrakce. Maximální hloubka lomu je 26 metrů. Za celý den potápění zaplatíte okolo 200 Kč + parkování.

2. Lom Dubová

Druhou možností je potápění v lomu Dubová u Miřetic. Jde o bývalý žulový lom, který dnes slouží k rekreaci a potápění. Vstup i parkování zdarma. V okolí můžete navštívit například rozhlednu Boika, lom Zvěřinov, zříceninu Lichnice, Dům oběšených panenek nebo památník Ležáky.

Mohlo by vás zajímat: Pokud často cestujete po České republice za různými lomy a lokalitami pro potápění, nezapomínejte se dívat kolem sebe i nad hladinou. Přečtěte si tipy na výlety v Olomouci a jeho okolí.

3. Sečská přehrada

Sečská přehrada v Pardubickém kraji na řece Chrudimce je oblíbeným místem potápěčů. Známá je tato lokalita mezi potápěči zejména pro konání závodů v orientačním potápění.

4. Lom Švihov

Lom Švihov je nedávno zatopený žulový lom. V 90. letech zde byla naměřena maximální hloubka 18 metrů, pravděpodobně hladina od té doby stoupla o více než metr. Povolení ke vstupu není potřeba. Lom navíc uvidíte přímo ze silnice.

Lom je ideální díky svému pozvolnému sestupu a dobré viditelnosti hlavně pro začínající potápěče.

5. Hrádek

Poslední lokalitu ve Východních Čechách, kterou vám představíme, je Hrádek v Pardubickém kraji. Jedná se o pískovnu, právě díky písku je zde výborný přístup do vody. Místní raritou je vrak letadla v hloubce okolo 6,5 metrů. V hloubce okolo 7,5 metru se nachází výuková plošina pro potápěče. Naleznete zde ale i další atrakce, jako vrat auta.

Nutno podotknout, že přes letní sezónu je pískovna využívána k rekreaci a dalším vodním sportům.

Naše doporučení: při cestování po České republice nebo na Slovensku vám přijde vhod dezinfekční gel, který se používá bez vody na suché ruce. Je to drobná lahvička, která se vám pohodlně vejde do turistického batohu. Je to užitečná dezinfekce do terénu.

Jak začít s potápěním?

Image title

Chcete začít s potápěním? Žádné roční období není překážkou. Stačí najít kurz potápění, klub nadšenců a můžete začít. Obvykle jsou kurzy složeny z teoretické části, kdy se naučíte spoustu teoretických základů, které jsou pro první ponory nezbytné.

Dozvíte se o fyzikálních a fyziologických aspektech potápění, bezpečnosti, zákonitostech podvodního světa i získáte doporučení na potápěčské vybavení, včetně masky na potápění, bomb, neoprenů a dalších.

Seznámeni budete také se základní potápěčskou technikou, jak na správné dýchání, vyrovnávání tlaku, s pohybem ve vodě, s komunikací s dalšími spolu potápěči. Naučíte se plánovat a organizovat ponory a další. Celý kurz je potom zakončen závěrečnou teoretickou i praktickou zkouškou.

Po absolvování teorie vás čeká několik cvičných ponorů v bazénech. Takové ponory mají několik výhod – potápí se v bezpečném, kontrolovaném prostředí, voda je čistá, průzračná, bez proudů, bez nebezpečných organismů a můžete se tak snadno učit novým dovednostem. Díky nim získáte jistotu ve vodě. Až následně zamíříte do vody.

Tip: Znáte nejlepší aquaparky ve Španělsku?


Vstoupit můžete také do řady potápěčských klubů, které pořádají kurzy, školy potápění, servisují potápěčské pomůcky a zapůjčují potápěčské vybavení. Ve Východních Čechách jde například o:

  • Potápěčská klub HOPAdive
  • Klub potápěčů Pardubice
  • Divecentrum Hradec Králové

Připravte si svou potápěčskou výbavu a nechte se unést do fascinujícího světa pod hladinou ve Východních Čechách!

Komerční sdělení. Zdroj fotografií: Pexels.com