Největší zavěšený most v Česku se vysouvá v Pardubicích

V Pardubicích se staví největší zavěšený most v ČR jako součást severovýchodního obchvatu města. Unikátní hydraulická metoda umožňuje rychlou stavbu s milimetrovou přesností. Dokončení je plánováno na podzim 2023.

V Pardubicích začala vznikat působivá stavba - největší zavěšený most v České republice, který se má stát novou dominantou města na Labi. Práce na tomto architektonickém skvostu překračují hranice běžné stavební praxe a zasahují do oblasti precizní geometrie.

Most bude součástí nového severovýchodního obchvatu města a jeho dokončení je plánováno na podzim příštího roku. Dělníci a inženýři stavební firmy Doprastav zahájili práce velmi dynamicky. Stavba mostu probíhá pomocí unikátní hydraulické metody, která umožňuje postupovat velmi rychle, až půl metru za patnáct vteřin. Hlavní je ale preciznost, kdy se pracuje s milimetrovou přesností a průběžně se kontroluje jak horizontální, tak i vertikální směr.

Zavěšený most bude vyroben z předpjatého betonu a bude mít 122 metrů přes slepé rameno Labi a přes řeku dosáhne dokonce rekordních 135 metrů. To z něj činí největší zavěšený most v Česku. Podobný, ale menší je v Poděbradech.

„Důsledně jsme dbali na estetické vyznění mostu, protože tady má být minimálně sto let. Chtěli jsme, aby v krajině hezky vypadal, abychom tady nepostavili něco, za co se budeme stydět,“ sdělil Petr Vítek z firmy Hochtief, která je dalším aktérem na tomto projektu.

Stavba byla zpožděna několika měsíci, hlavně kvůli výkupu posledních pozemků v trase silnice. Nicméně, podle Petra Vítka, i přes toto zpoždění se dá dodržet nově stanovený termín dokončení na podzim příštího roku.

Dostavba mostu je nezbytnou součástí dlouho očekávaného severovýchodního obchvatu, jehož přípravy trvají od roku 2006. Stavba úseku dlouhého 4,2 kilometru začala v prosinci 2022 a náklady na obchvat jsou téměř 1,5 miliardy korun.