S těmito tipy zatočíte ve vaší domácnosti s alergií na prach a roztoče

Alergie je čím dál tím větší problém v naší populaci. Stále více lidí se stává náchylnější a projevují se u nich zdravotní respirační problémy. Mezi časté příčiny alergie patří prach, roztoči nebo alergie na pyl. A právě prvním dvěma alergenům se dnes budeme věnovat.

Co pomáhá na alergii? Jak se zbavit alergie? To jsou nejčastější dotazy každého alergika. Alergie se zcela vyléčit nedá, no nabídneme vám hned několik tipů, díky kterým byste nad ní mohli získat navrch.

Antialergická matrace a přikrývka

Postel je doslova ráj pro roztoče. Abyste tedy zmírnili příznaky alergie a odstranili spouštěče, je třeba dodržovat spánkovou hygienu a vybrat si kvalitní lůžkoviny. A jak vybrat luxusní matraci, která v tomto vyhovuje? Poznáte ji tak, že disponuje speciální povrchovou vrstvou, která brání tomu, aby zde roztoči pronikali, což razantně minimalizuje projevy alergie.

Nemusíte se ničeho bát, stále se jedná o kvalitní a pohodlnou antialergickou matraci, která může být vyrobena klidně i z oblíbené paměťové pěny. Pokud ovšem váháte v otázce materiálu, pro alergiky jsou ideální také latexové matrace. A abyste měli dokonalý komplet, pak by se vám hodila i antialergická přikrývka, která nabízí stejné benefity. Vy tak budete mít o starost méně.

Pravidelné praní ložního prádla

U postele ještě chvíli zůstaneme a zaměříme se na druhé nejvíce oblíbené místo roztočů, což je právě ložní prádlo. Prát prostěradlo, včetně povlečení a polštářů byste měli na 60-70 stupňů. A pokud je vaše otázka, kdy prát povlečení? Pak každý by měl alespoň jednou za dva týdny, tedy i ti z vás, kteří alergie na roztoče nemají. Nikde totiž není dáno, že se u vás příznaky alergie nemohou objevit až po čase. Způsobů, jak poznat rozjíždějící se alergii je mnoho. Ovšem nejčastěji se začne projevovat ucpaným nosem a častým kýcháním.

Image title

Ochranné potahy pro matraci a polštáře

V dnešní době se dají pořídit velmi užitečné ochranné potahy, které nic nepropustí. Můžete tak po vaší ložnici klidně nechat běhat i vaše zvířata, protože chlupy zůstanou mimo dosah. Vás tak vaše alergie na psa nebo alergie na kočky může trápit zase o trochu méně. Pokud vás zajímá, jak prát potah matrace, pak se doporučuje zvolit teplotu mezi 40 a 60 stupni.

Pravidelně vysávejte

Pokud máte alergii na prach, pak je pro vás vysávání o to víc důležité. Obzvlášť tedy úklid ložnice by měl probíhat na sto procent! Nejúčinnější je tuto činnost opakovat pravidelně s vysavačem, který je vybavený HEPA filtrem. Ten je vyvinut právě pro odstranění roztočů a alergenů.

Pokud nemáte ochranné obaly, pak vysavačem pravidelně vysávejte i povrch matrace. Když budete důkladní, pak to může být také dobrý způsob, jak prodloužit životnost matrace. Hygienická životnost matrace, která se pohybuje okolo sedmi až deseti let, se tak může při dobré péči vyšplhat klidně až na tu desítku.

Slunění a větrání matrace

Roztoči se nemohou dobře rozvíjet na slunci. Pokud je to možné, občas vyneste matraci ven na slunce, aby se vyvětrala a osvítila. Ovšem dávejte si pozor, aby vám do ní v nepozorovaném okamžiku nenalezli jiní nezvaní hosté. Na zahradě by stačilo pár minut a noví nájemníci jsou tam!

Teď už od nás máte všechny tipy, jak zařídit ložnici pro zdravý a kvalitní spánek. Prach a roztoči už by pro vás neměli být takovou hrozbou a nemusíte se bát žádných dalších alergických vyrážek nebo reakcí. K dokonalému spánku by vám mohla chybět už snad jen kvalitní pěnová matrace z líné pěny. Protože zdravotní a kvalitní výhody paměťové pěny jsou obrovské.

Závěrem nám nezbývá nic jiného, než popřát hodně štěstí v boji proti všem tak otravným alergenům a konečně se zase volně nadechnout.

Zdroj obrázků: 1. Pormezz / Shutterstock.com, 2. Mariia Korneeva / Shutterstock.com.