Specifičnost mixérů: Vyberte si ten svůj

Kdo vaří bez mixéru, jako by v dnešní době ani nebyl. Existuje spousta typů, které značně ulehčují práci v kuchyni. Každý je ale jiný, lišit se mohou výbavou i výkonem. Některé pořídíte i s odšťavňovačem a různými nástavci, jiné mají jen jedno nastavení. Podle čeho vybrat a na co se jednotlivé typy hodí?

Polévky a omáčky s tyčovým mixérem

Pokud rádi polévkujete, pak je jasnou volbou tyčový mixér. Jeho nespornou výhodou je kompaktnost a zpravidla nižší cena. Pořídit se dá i s nádobou a různými nástavci, většinou v plastové nebo kovové podobě. Plastová varianta je sice levnější, pakliže však při vaření rádi používáte rajčata, mrkev nebo červenou řepu, především světlý plast se velmi rychle zanese.

Ruční šlehač na pečení

Poradí si s hustými krémy na dort i se zaděláním těsta. Řeč je o ručním šlehači, který zdobí snad každou domácnost. Rychlost mixování je zpravidla vícestupňová. Variant pro ruční šlehač je nesčetně – kromě klasického, který musíte držet, si můžete pořídit také „samomíchací“ s vlastní nádobou. Metličky jsou připevněné ke stabilní konstrukci, takže zatímco se směs v míse šlehá, vy máte volné ruce pro přípravu dalších pokrmů.

Stolní mixéry pro všechno

Špičkou v oboru bývají stolní mixéry, které si poradí prakticky se vším. Dominantou je těžká skleněná nádoba s velkým objemem, v níž můžete udělat smoothie, ušlehat lité těsto, nasekat bylinky nebo najemno nadrtit tvrdé oříšky. Většinou bývají opatřené i bezpečnostní pojistkou, což znamená, že se spustí jen tehdy, kdy jsou všechny komponenty v přístroji správně zasazené. Finančně vyjdou o něco dráž, jejich spolehlivost a variabilita použití je však důvodem, proč se tato investice vyplatí.

Zdravě se smoothie mixérem

Někdo si bez krémového smoothie nedokáže své ráno představit. Pro nadšence do ovoce, zeleniny a zdravého životního stylu jsou ideálním řešením právě smoothie mixéry. Jsou navíc praktické i z pohledu velikosti a jednoduché údržby. Ty dražší a výkonnější pak mohou nabídnout i speciální nástavbu na odšťavňovač nebo materiály, které při mixování zachovají maximum vitamínů a živin. Váš účet to tolik nezabolí, když investujete pár stovek do kamaráda, který vám každé ráno udělá snídani.

Oříšky naseká jak latinu sekáček

Posledním typem mixéru, který si představíme, je sekáčkový mixér. Ten si hravě poradí s tvrdými materiály, které nadrtí najemno. Svěřit mu můžete tuhou mrkev, ořechy nebo bylinky. Často bývají součástí větších balení mixérů s různými typy nástavců, dají se však zakoupit i samostatně. Sekáčky jsou kompaktní, mají menší nádobu a suroviny vám připraví už během několika vteřin. Jsou proto skvělým doplňkem, pokud rádi děláte domácí pesta či třeba oříškové posypy na zákusky.

Kateřina Houšková

Copywriter
Psaní se věnuje od roku 2017, kdy začínala v redakci online magazínu. Přes něj se v roce 2019 dostala ke copywritingu, u nějž už zůstala. Na přání klienta s pečlivostí zhotoví srozumitelné texty, které osloví. Některé z nich naleznete také na produktvdetailu.cz.

Zdroj foto: Prostock-studio / Shutterstock.com