Významný faktor při prevenci civilizačních nemocí. Loono se během nového workshopu zaměřuje na zdravý životní styl

Rakovina, nemoci srdce, demence i cukrovka. Zdravý životní styl představuje významnou součást prevence všech nejčastějších civilizačních onemocnění. Proto se na něj rozhodla nezisková organizace Loono zaměřit v rámci svého zbrusu nového workshopu, který nabízí 15 klíčových bodů na cestě k dlouhému a spokojenému životu ve zdraví.

Cítili jsme potřebu více edukovat o zdravém životním stylu a primární prevenci, jelikož se jedná o významný preventabilní faktor nejčastějších civilizačních nemocí. Prevence začíná v rukou každého z nás a je jen na nás, jak se k ní postavíme,” vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono.

V rámci našeho nového workshopu proto radíme, jak správně přistupovat ke stravě, pohybu a spánku. Na internetu je možné najít záplavu ‘zaručených' rad, mnoho z nich ale bohužel může našemu zdraví spíše škodit než pomáhat. My nabízíme odborně podložené informace, které vám pomohou na cestě ke zdravému a kvalitnímu životu,” dodává.

Image title

Zdravý životní styl pomáhá kromě zmíněných onemocnění také psychickému zdraví a je součástí prevence celé řady duševních onemocnění, jako jsou třeba deprese nebo syndrom vyhoření. Přispívá také k posílení našeho imunitního systému a snížení rizika infekcí.

Nedostatečný pohyb zvyšuje riziko předčasného úmrtí o 20 až 30 %. Přesto se více než 25 % dospělých a 80 % adolescentů nehýbe dostatečně. V Česku je přibližně 19 % obyvatel obézních, čímž se řadíme k nejhorším zemím v Evropské unii.


Vědci z Harvard T.H. Chan School of Public Health provedli rozsáhlou studii, v rámci níž sledovali dopady zdravého životního stylu na délku života. Studie zkoumala data od 120 000 dobrovolníků po dobu 34 let u žen a 28 let u mužů. Výsledky ukazují, že jedinci, kteří si osvojili zásady zdravého životního stylu, žijí déle, a to až o 14 let u žen a o 12 let u mužů.

Loono
je týmem mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kteří věří, že by se neměli pacienti pouze léčit, ale vést k prevenci nejrůznějších onemocnění. V minulosti odstartovalo kampaň za prevenci onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem) i reprodukčního (#doledobry) a duševního zdraví (#dobrenitro) a spustilo mobilní aplikaci Preventivka. Během 9 let své existence Loono zrealizovalo více než 3 500 workshopů, na kterých vyškolilo přes 140 tisíc lidí. Veškeré další informace najdete na webových stránkách www.loono.cz a sociálních sítích @Loonocz.

Zdroj textu a fotografií: Loono