BRNĚNSKO

Brno slaví 170. narozeniny Leoše Janáčka

Nebude chybět ani blahopřání s dortem, ke kterému se můžete připojit se svými vlastními přáníčky, z nichž vytvoříme na piazzettě před divadlem Janáčkův portrét. Narozeninový dort pro Janáčka upeče jeden z podniků oceněných v rámci Gourmet Brno 2023, a sice Zemanova cukrárna a kavárna podle receptu z kuchařky Janáčkovy hospodyně Máři. Závěr celé oslavy patří projekci inscenace Její pastorkyňa z londýnské Královské opery.

TIC BRNO v rámci svého projektu Janáčkovo Brno připravuje na oslavu výročního dne a současně jako součást letních AutenTICkých prohlídek Janáčkovu narozeninovou procházku od Janáčkova divadla centrem Brna k Památníku Leoše Janáčka, který bude ve výroční den přístupný zdarma. Po Janáčkových stopách se ale dá vyrazit už v předstihu s mobilní aplikací Loxper, která obsahuje dokonce dvě janáčkovské procházky s hádankami, hudebními ukázkami a animacemi zpracovanými AI technologií. Na svátek Leoše 19. června se v aplikaci spustí soutěž o odměny za dokončení trasy a kdo si odměnu vyzvedne přímo na narozeninové oslavě 3. července, dostane dárek navíc.

Malou upomínku si můžete také odnést z brněnského časostroje. Na připomenutí Janáčkových 170. narozenin bude 3. července každou celou hodinu od 11:00 do 23:00 padat z orloje na náměstí Svobody hudební skleněná kulička.

Program

10:00 – 13:00 Za Janáčkovým poklademHra pro celou rodinu.piazzetta a park pod divadlem

10:00 – 12:00 Janáčkova narozeninová procházkaKomentovaná trasa centrem Brna do Památníku Leoše Janáčka s muzikologem Jiřím Zahrádkou.Sraz v 10:00 u Janáčkovy sochy na piazzettě, součást letních AutenTICkých prohlídek, vstupenky zde

14:00 – 22:00 Gratulační happeningPřineste Janáčkovi své vlastní přání!

14:00 – 16:00 Hudební siestaKoncert na terase s osvěženímÚčinkují členové orchestru Janáčkovy opery NdB, studenti JAMU a Konzervatoře Brno.

17:30 – 18:45 Krok za oponu s Její pastorkyníÚčinkují sólisté, sbor a orchestr Janáčkovy opery NdB, dirigent Marko Ivanović.

18:45 – 19:00 Janáčkovo moloPřehlídka kostýmů z Janáčkových oper v podání sboru Janáčkovy opery NdB.

19:00 Všechno nejlepší, Leoši!Blahopřání s dortem podle receptu z kuchařky Janáčkovy hospodyně Máři.

19:30 – 22:00 Janáčkův letňákVelkoformátová projekce Její pastorkyně z Královské opery v Londýně.

A po celý den na piazzettě:Janáčkův fotokoutekVyfoťte se s oslavencem!

Janáčkova osvěžovnaBožský kopeček, Whiskáč, Cocteleria Catering (na terase během Hudební siesty)

A ještě navíc:9:00 – 17:00 volný vstup do Památníku Leoše Janáčka

11:00 – 23:00 každou celou hodinu hudební skleněná kulička z orloje na náměstí Svobody