BUDĚJOVICKO

Muž choval chráněnou vydru, hrozí mu trest

Zahájení šetření případu 64letého muže, který neoprávněně držel chráněné zvíře, oznámili kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Českých Budějovicích. Muž byl obviněn z nelegálního zajetí a držení vydry říční v roce 2020.

Místo pro zvíře ve volné přírodě bylo umístěno u rekreační chaty muže, kde byla vydra říční držena v oploceném výběhu. Zvíře mělo dokonce svůj vlastní vodní prostor a podle ujištění policejního mluvčího Jihoceského policejního prezidia, Milana Bajcury, bylo zvíře v dobrém zdravotním stavu.

Však vydra říční je zapsána jako silně ohrožený druh a je tak chráněna zákonem. Mužovo jednání se tedy jeví jako nelegální, představující trestný čin neoprávněného zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Pokud bude vinen, může mu být uložen trest do tří let vězení.

Dále během prohlídky rekreačního objektu policie objevila vypracovanou koži chráněného savce. Muž uvedl, že koži vydry dostal. Pokud však bude odsouzený muž shledán vinným, může být kromě vězení také zakázána činnost, propadnutí věcí a jiných majetkových hodnot. Zvíře bude převezeno do některé z přírodních rezervací nebo do zoo, vrátit se do volné přírody již nebude moci.

Rybáři viní ze svých ztrát na pstruzích právě vydry, ale vědci hledají viníky jinde. Zoufalý boj s vydrami je dlouhodobý a je nutné jej řešit komplexně. Na jedné straně je to potřeba ochrany tohoto chráněného zvířete, na straně druhé pak ohrožení populace ryb, což se samozřejmě dotýká i rybářů.