Zpravodajství z regionů

Žáci a studenti v Jihočeském kraji odevzdali vloni k recyklaci 3,6 tuny baterií. Zároveň vymýšleli recyklační zlepšováky
BUDEJOVICKO

Žáci a studenti v Jihočeském kraji odevzdali vloni k recyklaci 3,6 tuny baterií. Zároveň vymýšleli recyklační zlepšováky

Školáci a studenti z Jihočeského kraje odevzdali v minulém roce v rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět k recyklaci celkem 3 559 kilogramů použitých baterií. Zároveň prohlubovali své znalosti v oblasti třídění, recyklace a předcházení vzniku odpadů. Loni mimo jiné plnili osvětový úkol, při němž vymýšleli recyklační zlepšováky, které podpoří třídění baterií a jejich rozumnou spotřebu.

Pomezí: Kraj opět otevře mobilní odběrové místo
KARLOVARSKO

Pomezí: Kraj opět otevře mobilní odběrové místo

Kvůli špatné epidemiologické situaci rozhodlo Německo s platností od půlnoci ze soboty na neděli 14. února 2021 o uzavření hranic s ČR. Do Německa mohou od neděle z českých pendlerů dojíždět jen zdravotníci, Sasko okruh pendlerů mírně rozšířilo. Všichni včetně řidičů kamionů, tedy tranzitní dopravy, musí mít negativní test na COVID-19.

I při extrémních mrazech musí chovatelé zajistit zvířatům vhodné podmínky
KARLOVARSKO

I při extrémních mrazech musí chovatelé zajistit zvířatům vhodné podmínky

Státní veterinární správa (SVS) v souvislosti s aktuálními extrémně nízkými teplotami upozorňuje chovatele zvířat trvale umístěných ve venkovních výbězích či na pastvinách na nutnost věnovat zvýšenou pozornost životním podmínkám v chovech. Proto se v těchto dnech veterinární inspektoři při kontrolách zaměřují především na povinnost zajistit zvířatům dostatečné napájení a vhodné krmení.

Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
KARLOVARSKO

Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.