2000 – Cheb: Galerie Růžový kopeček představuje tradiční čínskou malbu (TV Západ)

Ve čtvrtek 6. července byla v chebské Galerii Růžový kopeček zahájena výstava nazvaná Čínská tradiční malba. Výstava vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze, které zapůjčilo více než 50 obrazů vesměs současných čínských malířů.

Tato výstava má putovní charakter, takže před Chebem svitky čínských obrazů zdobily výstavní prostory také v Náchodě a Kutné Hoře. Čínská malířská tradice má oproti té evropské řadu odlišností. Jako podkladový materiál slouží bambusový papír a přesto, že se maluje pomocí štětce, tak se místo barev používá tuž. Hlavním námětem čínské tradiční malby je příroda. 

„Čínští malíři zobrazují na svých dílech jednak přírodu – nejčastěji hory, řeky, zvířata, ale také osoby, ne však jako v Evropě prostřednictvím portrétů. Jejich obrazy se vyznačují pečlivým zachycením i těch nejdrobnějších detailů. Pomocí obrazů vyjadřují své pocity, nejčastěji pak vztahy mezi lidmi a přírodou,“ sdělil kulturní rada Velvyslanectví ČLR Ding Haijia. 

Součástí většiny tradičních obrazů je i čínské znakové písmo – kaligrafie se tak stala samostatným uměleckým oborem. Nápisy na obrazech se většinou vztahují k tématice malby, ale často to bývají také krátké básně. Tuto jedinečnou výstavu si můžete prohlédnout až do 3. srpna tohoto roku.