2000 – Cheb: Knihovna rozváží svým čtenářům knihy již 40 let (TV Západ)

V posledních letech vtrhla do českých knihoven automatizace. Samozřejmostí se stává připojení na internet a tak trochu se přestalo mluvit o samotné práci se čtenáři. Proto by stálo za připomenutí, že chebská Okresní knihovna vstupuje i do nového tisíciletí se zcela ojedinělou službou, a to rozvozem knih přímo do domácností. Tuto službu běžnou především ve Skandinávských zemích poskytuje již plných 40 let jako jediná knihovna v republice.

„Začali jsme s ní v roce 1961. V té době řada lidí žila osaměle, neměla televizi a mnozí z nich ani rádio. Spojili jsme se se sociálním odborem Národního výboru, kteří nám tehdy dali seznam lidí starších 65 let žijících osaměle. My jsme je postupně objeli a nabídli jsme jim tuto službu. Získali jsme zhruba kolem 50 čtenářů v té době,“ sdělila Marie Mudrová. 

Rozvoz knih probíhá pravidelně každý druhý a čtvrtý pátek v měsíci a využívají ho v drtivé většině bývalí čtenáři, kteří knihovnu navštěvovali, a nyní jim to již vysoký věk či zdravotní postižení nedovoluje. Jejich počet se v průběhu let ustálil přibližně na čísle 40. 

„Jejich evidenci si vedeme zvlášť. Na každého máme zvláštní sáček. Víme, co rád čte a naopak, co rád nečte. Např. někdo nechce válečné romány. Knihy jim připravujeme částečně podle vlastní úvahy, částečně podle vlastního přání,“ dodala Mudrová. 

Nyní v předvánočním čase přidávají knihovnice k vybraným publikacím také vlastnoručně vyrobená přáníčka. Na závěr dodejme, že tato ojedinělá služba je otevřená také pro další zájemce a je pochopitelně poskytována zdarma.