2001 – Cheb: Den železnice přilákal stovky lidí (TV Západ)

Podobně jako ve většině železničních stanic na celém území ČR si v sobotu 22. září v rámci propagační akce nazvané Den železnice mohli také návštěvníci chebského nádraží prohlédnout jinak nepřístupná místa objektu ČD.

Pozornost především malých návštěvníků přitáhla výstava lokomotiv a dalších kolejových vozidel, které se se svojí technikou premiérově zúčastnil také Hasičský záchranný sbor ČD. 

Velký zájem byl rovněž u návštěvníků pracoviště hlavního výpravčího, odkud se kontroluje bezpečnost provozu celého nádraží, jímž denně projedou téměř dvě stovky vlaků či o prohlídku stanice i celého města z ochozů výškové staniční budovy. 

„Do těchto prostor má přístup návštěvník pouze na Den železnice,“ uvedl Martin Nožička. 

Součástí chebského Dne železnice byla také výstava modelů a kolejiště, kterou uspořádal chebský Klub železničních modelářů. Vedle miniaturních vláčků si zde mohli všichni zájemci prohlédnout rovněž expozici fotografií mapující vývoj chebského nádraží. 

Program letošního ročníku byl opravdu široký, o čemž nejlépe svědčí ve srovnání s minulými roky podstatně větší zájem ze strany veřejnosti.

„Zájem návštěvníků byl obrovský. Na to, že jsme měli pěkné počasí, nás navštívilo 756 návštěvníků,“ dodal Nožička. 

Pro příští, již 4. ročník Dne železnice, ale jeho chebští organizátoři chystají řadu dalších novinek. Železniční modeláři zde např. chtějí veřejnosti představit obří, 6 m dlouhou, maketu kolejiště. Největším trhákem by se ale v příštím roce mohly stát chystané vyhlídkové jízdy vlakem taženým parní lokomotivou.