2001 – Cheb: Děti kreslily výstavu čínských lidových hraček (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v mázhauzu chebského muzea výstava dětských výtvarných prací nazvaná Co viděly děti na výstavě. Jak již z jejího názvu vyplývá je všech více než osm desítek kreseb žáků chebských základních škol inspirováno současnou výstavou čínských lidových hraček, hudebních nástrojů, lampiónů a draků, které chebské muzeum připravilo ve spolupráci s Náprstkovo muzeem a čínským velvyslanectvím v Praze.

Z tohoto důvodu se slavnostního zahájení výstavy ujal kulturní rada velvyslanectví, který ocenil tři podle něj nejzdařilejší obrázky.

"Byl to nesmírně těžký výběr a nejraději bych odměnil úplně všechny. České děti umí malovat opravdu dobře a na těch obrázcích je vidět, že při kreslení hodně používají fantazii. Navíc, já když si vzpomenu na své dětství, tak si dobře uvědomuji, že v jejich věku bych něco takového určitě nedokázal," přiznal Sun Shuzhu, kulturní rada čínského velvyslanectví. 

Pracovnice chebského muzea navíc vybraly ve spolupráci s profesionálními výtvarníky deset nejoriginálnějších výtvorů, jejichž dětští autoři dostali plyšová zvířátka ušitá v Číně podle předloh českých návrhářů. Zkrátka ale nepřišly ani ostatní děti a každé z nich si z muzea odneslo drobný dárek. Po vernisáži výstavy následovalo vystoupení skupiny Kung Pao, složené ze studentů sinologie, která návštěvníkům zahrála směsici lidové hudby a současné rocku. 

Dětské výtvarné práce, stejně jako výstavu čínských lidových hraček, si můžete v chebském muzeu prohlédnout až do 18. listopadu.