2001 – Cheb: Náměstí rozhýbal Sport pro všechny (TV Západ)

Zhruba dvě stovky vystupujících se ve čtvrtek 11. října vystřídaly na chebském náměstí v bohatém programu sportovní galashow, která byla součástí národního programu Sport pro všechny. Stovkám diváků se postupně představili zástupci téměř všech sportovně zaměřených občanských sdružení a tělovýchovných jednot Karlovarského kraje.

Sportovní galashow, prostřednictvím kterých chce Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy poukazovat na význam pohybových aktivit, mají oslovit především děti a mládež a informovat je o možnostech sportovního vyžití v daném regionu. 

„Je to otázka – zamyslet se i nad sebou, jestli využívám možnosti, které jsou. Není to jen o podpoře a propagaci sportu, věnování peněz. Můžeme dávat peněz kolik chceme a vybavovat, ale pokud lidé sami nezačnou cítit potřebu, aby sportovali, začali žít zdravě, tak je to jen možná částečný úspěch,“ řekl starosta města Václav Jakl. 

Kromě tradičních pódiových vystoupení, se na třech improvizovaných sportovištích divákům představili také cyklotrialisté, nohejbalisté, gymnastky, ale třeba i musheři se svými psími spřeženími a řada dalších sportovců. Nechyběli ani parašutisté, kteří se mezi přihlížející snesli z více než tisícimetrové výšky. 

Sportovní galashow se v letošním roce konají vždy v jednom vybraném městě z každého kraje. V karlovarském regionu padla volba na Cheb, a to nejen díky rozlehlosti jeho náměstí. 

„Rada – vedení kraje si je vědomo pragocentrismu v této republice. Neradi bychom toto aplikovali na Karlovarský kraj. Takže se budeme snažit pochopit, ani diverzifikovat nejen umístění krajských institucí a orgánů, ale i pochopitelně také akcí. Takže z tohoto důvodu padla volba na město Cheb,“ sdělil Petr Horký. 

V průběhu více než tříhodinového sportovního programu bylo pro diváky, kterých se na náměstí sešlo několik stovek, připraveno 34 nejrozmanitějších vystoupení. Pro zájemce byla k dispozici také řada stánků zúčastněných tělovýchovných jednot, kde se lidé mohli informovat o konkrétních možnostech sportovního vyžití, které jednotlivé oddíly nabízejí.