2001 – Cheb: Výstava upozorňuje na problémy města (TV Západ)

Výstavou šedesáti barevných fotografií Kryštofa Blažka nazvanou Neviditelné Chebsko byly po téměř deseti letech znovu otevřeny prostory výstavního sálu v chebském kostele sv. Bartoloměje.

Výstava vznikla ve spolupráci galerie G4, sdružením architektů Ateliér 69 a Spolku přátel starého Chebu, který má kostel sv. Bartoloměje pronajatý. Výstava je doprovodnou akcí projektu Revitalizace Poohří a Park Egrensis, které si dávají za cíl zkulturnění rozsáhlých území v samotném Chebu i v prostoru mezi městem a českoněmeckou hranicí. 

Pořadatelé proto kladou důraz především na obsahovou stránku jednotlivých fotografií – na jejich výpovědní hodnotu. Výstava chce totiž upozornit na problémy, které obyvatelé regionu přestávají postupně vnímat. Z tohoto důvodu byl přizván fotograf Kryštof Blažek, který Chebsko neznal, a jeho pohled na problémy Chebu a okolí byl nezaujatý. 

„Já bych spíše řekl, že to je takové „vzrušovadlo,“ které by mělo uvést do pohybu místní obyvatele, aby vůbec o nějaké akce, které tady probíhají, tohoto druhu měli zájem, aby architektonistické, urbanistické práce nebrali jako něco, co se najednou odněkud odshora přivalí, čemuž se nelze bránit a z čehož nelze mít ani radost, ani děs, protože to tak vlastně musí být. Není to pravda. Svět je již dávno jinde a u nás postupně chápe, že vlastně architektura je pro lidi a nikoli naopak,“ shrnul ekologický sociolog Bohuslav Blažek. 

Fotografův otec, známý sociolog, Bohuslav Blažek, který zpracoval koncept výstavy a ke každé fotografii doplnil text, je autorem metody problémových snímků. Návštěvníci výstavy se mají podle této metody aktivně zapojit do realizace obou zmíněných projektů. Díky vzniklé zpětné vazbě by pak měly být investice do úprav území směřovány do skutečně problémových oblastí. 

„Na této výstavě např. byl každý vyzván, aby napsal své potěšené či podrážděné komentáře. Pokud ho tento kritický přístup ke světu, k jeho okolí zajímá, aby napsal i své jméno a adresu, že architekti ho osloví a budou velmi stát o spolupráci s ním jako s laickým expertem,“ zdůraznil Blažek. 

Zájemci mohou výstavu, která potrvá až do konce srpna, zhlédnout denně mimo pondělí v době od 10 do 17 hodin.