2001 – Region: Poslanci měli řešit tzv. bojová plemena psů (TV Západ)

V úterý 20. února se mělo v parlamentu ČR rozhodovat, zda jsou někteří psi člověku nebezpeční od přírody nebo zda je takto učiní až výchova jejich majitele. Poslanci však diskusi na toto téma odložili až na příští týden.

Až dosud jsme znali lovecké, hlídací a tažné psy. Není tomu tak dávno, kdy byly určité rasy nově zařazeny mezi tzv. bojová plemena. 

„Bojová plemena neexistují. Je to v podstatě převzatý výraz. Existují služební plemena. Např. takový pitbullteriér, tak tomu dali název bojové plemeno, ale bojová plemena konkrétně není žádné zařazení,“ sdělila členka záchranné výjezdové jednotky OSN Iveta Mesteková.  

Přesto, že se lidé bojí těchto tzv. bojových plemen, odborníci tvrdí, že není nebezpečných psů. Jsou jen psi se špatným chováním. A chovají se tak proto, že je jejich majitelé nezvládají.

„Jaký je pitbull, jako je člověk – jak ho vychová člověk. Někteří chovatelé se zabývají – co vám budu povídat, šlechtí na zápasy. Někteří chovatelé je chovají jako někdo chová ovčáka, na sportovní účely. Takže bychom se spíše měli zaměřit na chovatele než na psy,“  doplnil chovatel Václav Famfulík. 

„Určitě tyto plemena nedoporučuji začátečníkům. Pokud se člověk rozhodne si toho psa vzít, tak by si měl uvědomit, co s tím psem – měl by mít nějaké zkušenosti nebo aspoň navštěvovat nějaké cvičiště, kde nějaké zkušenosti získá,“ uvedla dále Mesteková. 

„Zde jste viděli, že problém není. Jste pro toho psíka cizí. Je to tří, čtyřletý pes, viděli jste, že se k Vám, pokud se k němu člověk chová slušně, také chová slušně. Kdyby nějaké nebezpečí hrozilo pánovi, tak pes zakročí, bez debat,“ řekl Václav Famfulík.

Chovatelé psů tvrdí, že stejně jako tzv. bojové plemeno, může člověk zkazit jakéhokoliv jiného psa. 

„Prodávala jsem svého psa, svůj odchov v devíti měsících. Pes byl částečně cvičený, na cvičáku běhal se zvířaty, byl v pohodě. Po roce jsem si ho brala zpátky, protože z něj paní udělala zabijáka, i když je to retrívr. Na lidi ne, na lidi funguje úplně super. Ale nesnese kolem sebe ani malého psa, ani fenu, okamžitě vše napadal,“ popsala svou zkušenost Jaroslava Machulková.

Ze statistiky jednoznačně vyplývá, že na člověka nejvíce útočí jezevčíci a kokršpanělé. Bojová plemena jsou méně agresivní. Pouze následky kousnutí velkými psy jsou závažnější.

„Tak např. u pitbullteriérů přesto, že se používali na zápas, tak byli vyřazováni jedinci, kteří byli agresivní vůči lidem. Takže i genetický základ to má. Problém je opravdu v lidech,“ řekla dále Mesteková. 

Odpůrci, kteří nesouhlasí s návrhem zákona, sepsali protestní petici s názvem Jeden metr, který podepsalo bezmála 55 tisíc lidí. 

„Bylo by řešení v tom, že psi by byli čipovaní, tzn., že by se poznal majitel a pak, ať se opravdu zvednou a jsou vysoké finanční postihy a majitel nese zodpovědnost za psa,“ zakončila Mesteková.

V žádném případě, ale chovatelé nesouhlasí se zákazem tzv. bojových plemen. Tímto krokem by se totiž pouze otevřely dveře černému trhu.