2001 – Sokolov: Letos bude zprovozněn první úsek cyklostezky (TV Západ)

Snad již v průběhu letošního roku by měla být v Sokolově zprovozněna část první trasy z plánované sítě cyklostezek, o jejíž výstavbě se uvažuje již delší dobu. Přípravy celého projektu urychlilo blížící se dokončení umělé vodní nádrže Michal, která by již v příštím roce měla být napuštěna.

„Chceme, aby především dětští občané města měli možnost se k nádrži dostat bez toho, aby riskovali zdraví přecházením silnic a aby se tam mohli dostat na kolečkových bruslích i na kolech. Čili našim prvním zájmem je podél Lobezského potoka udělat takovou páteřní, nevím, zda to budeme nazývat přímo cyklostezkou, komunikaci,“ vysvětlil starosta města Karel Jakobec. 

Cyklostezka, která bude začínat u Komerční banky a povede podél Lobezského potoka, by tak měla především umožnit, aby se všichni, tedy i pěší, mohli bez problému dopravit ke zmíněné nádrži. Trasa páteřní cyklostezky zároveň propojí všechna významnější sportoviště ve městě. Konkrétně krytý plavecký bazén, stadion Baníku, koupaliště a Areál zdraví. V současné době je již hotov první zkušební úsek od supermarketu Plus k Bráně borců atletického stadionu. V průběhu letošního roku se pak ještě počítá se zprovozněním části od Komerční banky po uvedený supermarket, které přijde zhruba na jeden milion korun. Kdy dojde k dokončení celé páteřní cyklostezky, si ale nikdo netroufá odhadnout.  

„Bylo by ideální, kdyby to bylo během příštího roku. Tomu ale příliš nevěřím. Předpokládám, že ještě ten další rok to bude trvat,“ dodal starosta. 

Momentálně ještě nelze odhadnout ani to, kolik bude vybudování cyklostezky stát. Výše celkových nákladů, která se bude pohybovat v řádu milionů korun totiž závisí na tom, zda-li bude potřeba přeložit některé inženýrské sítě, jak kvalitní se použije povrch či na ceně dvou přemostění přes Lobezský potok. Na páteřní cyklostezku by pak měly postupně navazovat další trasy, které mají v konečné fázi vytvořit okruh Sokolovem. Realizace celého tohoto projektu si ale vyžádá další desítky milionů korun. Takže jeho dokončení nelze očekávat v dohledné době.