2001 – Sokolov: Městem projela historická vojenská technika (TV Západ)

V pátek 4. května si obyvatelé Sokolova připomněli 56. výročí osvobození města americkou armádou. Pietní akt se uskutečnil u pamětní desky americkým osvoboditelům na Starém náměstí. Vyvrcholením oslavy se stal příjezd konvoje historické vojenské techniky, který uspořádali členové Military Car Clubů.

„Tento Convoy of Remembrance pořádá Military Car Club Plzeň. Máme tu i hosty ze zahraničí. Jsou tu hosté z Belgie, Itálie, Německa a i z Ameriky,“ vyjmenoval předseda Military Car Club Plzeň Milan Dlouhý. 

Konvoj, přestože se koná již po sedmé, letos poprvé projel všemi většími městy na západě Čech. V minulých letech ho měli možnost spatřit pouze lidé v jižních Čechách a v okolí Plzně. Rovněž délka konvoje, kterého se zúčastnilo přibližně osm desítek amerických vojenských vozidel z období 2. sv. války, byla tentokrát výjimečná. 

„To jsou vozy vyrobené od roku 1940 – 1945, takže všechny tyto vozy se zúčastnily válečných operacích,“ upřesnil Milan Dlouhý. 

Všichni účastníci spanilé jízdy, mezi nimiž nechyběla řada známých osobností, jako např. Václav Marhoul, museli být oblečeni do dobových uniforem. V mnoha případech se v historických vozech objevily celé rodiny. 

„Obyčejně na tom pracuje celá rodina. Jako my máme Dodge WC 52, mám dva syny, takže máme pořád co dělat. Jezdí nám to ale dobře a spolehlivě,“ dodal Dlouhý. 

Příznivci vojenské techniky si tak mohli na sokolovském náměstí prohlédnout skutečně unikátní vozy. Kromě klasických Jeepů různých typů se zde objevila řada nákladních vozů Dodge, Studebaker i další v mnoha různých úpravách.