2001 – Sokolov: V Areálu klidného stáří vzniklo 17 bytů (TV Západ)

Sokolovská Rada města na svém posledním zasedání rozhodla o tom, jakým způsobem budou obsazovány byty v nedávno dokončené první etapě Areálu klidného stáří v Háječku. Již v průběhu letošního podzimu chce totiž radnice začít přidělovat první ze 17 nových malometrážních bytů.

Areál se tedy bude postupně obsazovat staršími lidmi ve věku nad 60 let. Nájemní smlouvy budou uzavírány na dobu určitou, konkrétně na dva roky. Pokud nenastanou problémy s placením nájemného či podobné, počítá se s jejich automatickým prodlužováním. 

„Domluva Rady je taková, že by výše nájemného v tomto areálu měla být dvojnásobná. V tuto chvíli by to činilo něco přes 31 korun za metr čtvereční,“ řekl starosta města Karel Jakobec. 

Při výběru nových nájemníků 14 bytů velikosti 1+1 a tří garsoniér bude brán zřetel např. na to, zda-li žadatel bude vracet obecní byt, opouštět dům s pečovatelskou službou v Jelínkově ulici a samozřejmě se také bude přihlížet k sociálním aspektům. Právě činnost zmíněného domu s pečovatelskou službou chce město postupně ukončit a zřídit zde byty pro klasické nájemní bydlení. 

„Samozřejmě nebudeme nikoho vyhánět a nutit ke stěhování. To ukončení bude plynulé. Občané, kteří tam dnes bydlí, se nemusí vůbec bát. Pokud budou chtít přejít do toho hezčího bydlení, tak budou mít přednost,“ upřesnil starosta. 

Výběrové řízení na obsazení bytů v Areálu klidného stáří vyhlásila radnice v termínu od 1.8. do 10.9. a předpokládá, že o nové kvalitní bydlení bude mezi sokolovskými seniory značný zájem.