2002 – Cheb: Galerie 4 představuje výsledky maďarského workshopu (TV Západ)

Již 16. sezonu zahájila chebská Galerie 4 kolektivní výstavou nesoucí název Maďarská puszta 2001. Osmaosmdesát černobílých i barevných fotografií vzniklo pro loňské, srpnové dílně v městečku Kecel, ležícím na jihozápadě Maďarska na pokraji rovinaté puszty.

Osmidenního pobytu v Maďarsku se zúčastnilo 12 fotografů, z toho 10 českých a dva němečtí. Galerie G4 sice pořádá jednu pracovní dílnu v zahraničí ročně, ale focení v Kecelu bylo vůbec prvním na východ od naší hranice. Nápad vzešel od jednoho z pozdějších účastníků, německého fotografa Rudyho Kastnera, který se o rok dříve zúčastnil galerií pořádaného workshopu KontAktFoto a v Kecelu vlastní dům. Součástí pobytu byla také výstava v místní galerii, na níž se prezentovali jednotliví účastníci pracovní dílny. 

"V podstatě to bylo velice dobře připravené a předjednané, protože starosta Kecelu János Schindler nám zajistil naprosto perfektní ubytování a dokonce nám ho věnoval, takže jsme vlastně za ubytování nezaplatili ani korunu, což je vždy nejdůležitější aby byla základna. Na vernisáž výstavy, která byla téměř v pravé poledne, což je čas pro nás trošku neobvyklý, se sešlo nebývale mnoho lidí. Já jsem si myslel, že to prostě proběhne jenom jakási zdvořilostní záležitost, ale lidi tam skutečně přišli. Výstava ta visela dva měsíce a podle zpráv, které máme, měla úspěch," popsal oficiální část pobytu ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. 

Účastníci workshopu se při focení zaměřili především na krajinu maďarské puszty a lidi, kteří v ní žijí. Jednotliví fotografové si zde hledali motivy podle svého vlastního zaměření, takže 12členná skupina se přirozeně rozdělila na dokumentaristy a autory výtvarných fotek, kteří se zaměřili na zdejší, pouze na první pohled fádní krajinu. Dokumentaristé pak vytvořili několik ucelených souborů zachycujících zdejší trhovce, zemědělce či místní cikánskou komunitu, s níž se účastníkům workshopu podařilo v průběhu pobytu navázat blízké kontakty. 

"Německý fotograf Rudy Kastner navázal styky a kontakt a potom, jak už říkal Zbyněk, jsme jim přivezli nějaké dárky, šaty, bonbóny pro děti, takže byli přístupní a pustili nás dokonce i dovnitř, domů, takže to bylo velice příjemné a byli přátelští velmi," přidala svou zkušenost účastnice workshopu fotografka Petra Duchková. 

Výstava Maďarská puszta  bude v Galerii 4 probíhat až do 28. ledna.