2002 – Cheb: v Galerii U kamene vystavuje Petra Valentová (TV Západ)

Po vynucené zhruba půlroční pauze znovu ožily výstavní prostory chebské Galerie U kamene, která si za 6 let své existence získala, díky systematickému zaměření na soudobé tuzemské moderní umění, značnou popularitu. A to jak mezi umělci, tak i mezi návštěvníky.

Galerie U kamene bude po svém znovuotevření pokračovat v původní, na letošní připravené, koncepci. Kurátorem zdejších výstavních prostorů proto i nadále zůstává Josef Vomáčka z pražského Rudolfina. 

"Navazuje se plynule dále, nová galeristka paní Franclová chce pokračovat v tom programu, takže dnes začínáme 40. výstavou, která tady byla námi uspořádána," popsal kurátor Josef Vomáčka. 

V současné době je tak v prostorách galerie k vidění výstava jedné z nejvýraznějších osobností nastupující generace výtvarníků, loňské absolventky pražské Akademie výtvarných umění v ateliéru Milana Knížáka, Petry Valentové. Základem expozice je jakýsi virtuální obchodní dům, ve kterém je umístěna především řada dětských hraček. 

"Protože já jsem předtím dělala šité věci, tak ty hračky byly nejlogičtějším vývodem. Takže jsem začala dělat šité hračky, které jsem přímo umístila do těch polic. To bylo asi jen nějaké logické zpracování tvaru, vůbec materiálu. A protože ty tvary se mi zalíbily, tak jsem to chtěla zjednodušit, chtěla jsem si najít nějakou formu, která je jednoduchá, která každého osloví nebo kterou má každý v sobě nějak zabudovanou. Proto jsem zvolila hračky a hračky zvířat. Takže se vlastně jedná o jednoduché formy různých zvířat," popsala svou expozici Petra Valentová. 

Chebská výstava ale ukazuje všechny umělecké oblasti, kterými se Petra Valentová do této doby zabývala, a z tohoto důvodu byl pro ni vybrán také název Všechny Petry. Již ve vstupní, gotické chodbě, si mohou návštěvníci prohlédnout její kresby uhlem s erotickým nádechem, které mají neobvykle velký formát 6x3 metry. 

Dále jsou zde zastoupeny například obří barevné fotografie některých autorčiných dalších prací, sádrové a betonové sochy a instalace a řada drobnějších výlisků a fetišů. 

"Ona vlastně pracuje na určitých sociologických principech. Ona posouvá významy právě hraček nebo určitých fetišů a dává je do jiných souvislostí. V podstatě nerada vystavuje v galeriích a muzeích, ráda se prezentuje přímo ve veřejném prostoru, tzn., že třeba pracuje v obchodních domech, kde nabízí své hračky, které nejsou hračkami, ale výtvarnými díly," dodal Vomáčka. 

Výstava, která představuje průřez dosavadní tvorbou Petry Valentové, bude v Galerii U kamene probíhat až do 8. července.