2002 – Region: Nový zákon o zbraních rozšíří kompetence Policie (TV Západ)

Držitele zbraní a zbrojních průkazů či žadatele o jejich vydání čeká od počátku příštího roku řada podstatných změn.

"Od 1. ledna 2003 nabývá účinnosti nový Zákon č. 119, ze dne 8. března 2002 o střelných zbraních a střelivu," uvedl policejní mluvčí Blažena Kašparová.

K zásadním změnám dochází například u dělení zbraní do kategorií nebo u rozlišení zbrojních průkazů podle účelu užívání zbraně a podle rozsahu oprávnění.

"Současné zbrojní průkazy platí po dobu v nich uvedenou, s výjimkou zbrojního průkazu skupiny H, jejichž platnost končí koncem příštího roku," zmínila Kašparová. 

Úpravou prošly také požadavky na bezúhonnost pro držitele zbrojního průkazu nebo žadatele o jeho vydání. Za spolehlivého se podle nového zákona nepovažuje například již ten, kdo se dopustil přestupku proti veřejnému pořádku, občanskému soužití či majetku nebo přestupku na úseku zemědělství, myslivosti a rybářství. Podstatné změny se týkají také zadržení zbraně, střeliva a s nimi souvisejících průkazů a dokladů. 

"Dosud na  místě policista odebíral zbraň pouze v souvislosti se správními delikty nebo trestnou činností," doplnila mluvčí. 

Od nového roku může příslušník Policie zbraň zadržet proto, aby jejímu držiteli zabránil v jednání, kterým porušuje povinnost stanovenou novým zákonem. Takovým případem je například situace, kdy je držitel zbraně pod vlivem alkoholu nebo se odmítne podrobit orientační zkoušce. Zbraň bude poté z uvedených důvodů zadržení neprodleně odevzdána příslušnému útvaru Policie, který pak rozhodne o jejím zajištění a odnětí zbrojního průkazu.