2002 – Sokolov: Nových 25 bytů předáno, dokončuje se stacionář (TV Západ)

Areál klidného stáří, který vznikl přestavbou dvou budov bývalé školky nacházející se v sokolovské lokalitě nazývané Háječek, byl na sklonku dubna slavnostně uveden do provozu. Dvacet pět nových bytů symbolicky otevřeli přestřižením pásky starosta města Karel Jakobec a jeho předchůdce Karel Černík.

Do stavebních úprav, díky nimž na místě nevyužitých, chátrajících budov vyrostlo moderní zařízení pro seniory, investovala místní radnice v průběhu uplynulých dvou let více než 30 milionů korun. 

"Já myslím, že spousta lidí by se mohla pozastavit nad tím, jestli se to vyplatí pro, dejme tomu, 25 bytů, které tady vznikly, plus ten stacionář. Na stranu druhou – my vždycky pečlivě zvažujeme, jestli investované peníze i výrazným způsobem změní vzhled města, zvelebí ho. A to území kolem kina Alfa si to určitě zasloužilo," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec.

Denní stacionář, kam budou lidé moci své příbuzné, kteří se sami o sebe nedokáží postarat, bude uveden do provozu pravděpodobně ve druhé polovině května. Díky stacionáři, který by měl dle odhadů sve služby poskytovat až 60 klientům denně, budou moci senioři a zdravotně postižení lidé zůstat ve svých rodinách a neskončí tak v sociálních ústavech a léčebnách dlouhodobě nemocných. 

"Stacionář, tzn. Centrum služeb a pomoci pro zdravotně postižené a seniory, bude poskytovat služby, dá se říci, jako školka nebo jesle pro tělesně postižené seniory, tzn. že přivezou klienta, dostane tady najíst, bude s ním výchovná činnost a pak si ho zase odpoledne odvezou. Může si tady odpočinout, budou tady lůžka a bude o něj postaráno prakticky celý den," popsala provozovatelka stacionáře Dana Janurová.

Za 50korunový hodinový poplatek se zde o seniory a zdravotně postižené postarají osobní asistenti a v případě potřeby také lékař, psycholog či fyzioterapeut. Toto zařízení přitom bude prvním tohoto typu v celém Karlovarském kraji. 

"Přeci jen – úroveň společnosti se pozná podle toho, jak se dokáže postarat o své staré a nemohoucí. Stacionář se další třešnička na dortu pro občany Sokolova. Já myslím, že bude využíván a hodláme v rozšiřování služeb pro starší a potřebné pokračovat i nadále," potvrdil Jakobec. 

Areál klidného stáří by měl být do budoucna, podle záměrů vedení radnice, ještě rozšířen. Další nové byty mají vzniknout ve dvou sousedních budovách, které chce město, podobně jako ty již zrekonstruované, odkoupit od místních Chemických závodů.