2003 – Sokolov: Chráněné bydlení funguje již téměř 4 roky (TV Západ)

Již více jak tři a půl roku zajišťuje občanské sdružení Chráněné bydlení důstojné ubytování pro postižené občany z celého Sokolovska. K tomuto účelu využívá část bývalého objektu školy v Slavíčkově ulici.

Občanské sdružení, které má patnáct členů převážně důchodového věku, umožňuje postiženým lidem žít ve vlastním bytě a za pomoci asistentů se je snaží zapojit do běžného života.

"Někdo si nenakoupí, někdo si neuvaří, někdo zase naopak je celkem dost samostatný, ale ví, že si třeba může s jeho zdravotním stavem stát něco horšího a že potom nás bude potřebovat víc. Takže ke každému z těch klientů máme zcela individuálně vztah," vysvětlila předsedkyně občanského sdružení Milada Bučková. 

V deseti bytech, které občanskému sdružení poskytlo město, žije v současné době deset klientů. Ti by jinak byli odkázáni na služby sociálních ústavů, případně na rodinu, kde vždy nepanují úplně ideální vztahy.

"Zde jsem se naučila trošku osamostatnit se, něco si uvařit a uklidit si doma a zařizovat i u doktora něco," uvedla klientka Renata Uhrová. 

Zájem postižených spoluobčanů přesahuje kapacitní možnosti sokolovského zařízení. Občanské sdružení už ale dostalo od města příslib, že pokud dojde k uvolnění některého z klasických nájemních bytů, které se v objektu rovněž nacházejí, bude přednostně přidělen pro potřeby chráněného bydlení.

"Takže když nám teď se budou hlásit další lidi, tak už je budeme evidovat a případně se prostě budeme rozšiřovat, což bylo naše velké přání od začátku, abychom tady prostě ten objekt měli co nejvíc využitý," popsala Bučková. 

Na činnost chráněného bydlení, která vedle pomoci při řešení každodenních záležitostí zahrnuje také návštěvy kulturních akcí, vzdělávací programy či organizování výletů, finančně přispívá Ministerstvo práce a sociálních věcí, město prostřednictvím grantů a sponzoři především z řad místních podniků.

"A máme již skříňky v několika sokolovských obchodech, takže i to dá nějakou částku za rok. Takže jsme rádi, že o nás vědí i občané Sokolovska, že jsme," poděkovala předsedkyně Milada Bučková. 

Na závěr dodejme, že sokolovské chráněné byty jsou jediným zařízením tohoto typu v celém Karlovarském kraji.