2003 – Sokolov: Hornický dům hostil Týden pro zdraví (TV Západ)

Přelom září a října byl v sokolovském Městském domě kultury vyhrazen pro zdejší seniory i všechny další zájemce o zdravý životní styl. Třídenní akci nazvanou Týden pro zdraví zde pro ně připravilo toto kulturní zařízení ve spolupráci se sokolovskou radnicí.

Ve velkém sále byly po celou dobu konání akce k dispozici odborníci například na zdravou výživu nebo pomůcky pro hendikepované, kteří všem zájemcům zprostředkovali rady a náměty, jak žít zdravě a pohodově. V předsálí pak byla k vidění výstava fotografií z nejrůznějších akcí sokolovských seniorů.

„Děláme turistické výlety, tak do těch deseti, patnácti kilometrů, kuželky, pétanque. Nějaké ty zájezdy děláme. Teď začneme zase dělat ty taneční podvečery s manželi Homolkovými - zrovna teď v pátek třetího, budeme mít tu Jiřinkovou zábavu, kde bude to všechno tady vyhodnocené - mikulášské zábavy, různé akce, které jsou třeba na příští rok, jako chystáme, že uděláme asi cyklistický túry, tady po okolí a po těch stezkách pro ty naše seniory, seniorky, tak dále. No, zkrátka co je třeba, tak děláme,“ popsal Miloš Sláma z Klubu důchodců města Sokolov. 

V malém sále kulturního domu mohli zase návštěvníci shlédnout ukázky paličkování a dalších ručních prací. Kromě toho si zde sokolovští senioři mohli zasoutěžit v řadě disciplín, a to od paměť procvičujícího luštění křížovek až po házení šipek na elektronický terč, kde byla naopak zapotřebí pevná ruka. Jedním z vrcholů třídenní akce bylo také premiérové sokolovské klání o nejlépe upečenou bábovku, kterou uspořádalo zdejší občanské sdružení Chráněné bydlení.

„Tak, abychom šli příkladem vstříc, tak s našimi klienty jsme jich také několik upekli a chceme, aby šli tedy do soutěže. Přitom jsme k těm bábovkám vzali recepty a máme tady ještě několik receptů kromě těch výrobků a doufáme, že se toho někdo chytí a že až budeme mít další rok Týden zdraví, tak že už to někoho osloví a nebo budeme třeba dělat i větší propagandu mezi známými, aby s nějakým tím výtvorem a byli bychom rádi, kdyby to byla bábovka, aby sem přišli a hodnotili je a prostě stala se z toho taková městská tradice. Takže uvidíme, jak to dopadne,“ řekla v rozhovoru ředitelka Chráněného bydlení Milada Bučková. 

Týden pro zdraví byl zakončen páteční Jiřinkovou zábavou, na které došlo také k vyhodnocení všech soutěží konaných v průběhu této třídenní akce.