2003 – Sokolov: Město chce zavést dvousložkovou cenu vody (TV Západ)

Šetřit vodou nebude pro lidi na Sokolovsku do budoucna zřejmě už tak výhodné jako doposud. Město Sokolov chce ve Vodohospodářském sdružení měst a obcí prosadit změnu ve výpočtu ceny odebrané vody, kdy by jednotnou cenu za metr krychlový měla nahradit cena dvousložkové.

Ta by se přitom skládala z pevné sazby za vodoměr a oproti dnešku snížené ceny samotné vody. Výsledná cena za vodné a stočné by se pak lišila v závislosti na velikosti vodoměru.

"My si myslíme, že dvousložkové cena vody je pro odběratele spravedlivější," uvedl Karel Jakobec, starosta Sokolova. 

Dvousložkové cena zvýhodňuje ty, kteří odebírají větší množství vody. Ušetří tedy obyvatelé panelových a činžovních domů. Více naopak zaplatí majitelé menších rodinných domků nebo rekreačních chat.

"Tak nejvíc asi budou nespokojeni majitelé chat, kteří 90 procent roku odebírají vodu ze studně. Akorát v situaci, kdy jim studna vyschne, tak používají vodu z vodovodu a platili samozřejmě za odebrané kubíky. Teď budou muset platit za instalovaný vodoměr, protože když už si dopřávají toho luxusu připojení na veřejný vodovod, aby se to i majiteli toho vodovodu trochu vracelo," přiblížil situaci starosta. 

Zdali se Sokolovu podaří nový systém účtování za odebranou vodu prosadit, závisí především na jednáních s představiteli ostatních měst a obcí seskupených ve Vodohospodářské sdružení.

"Já to vidím tak padesát na padesát," dodal Jakobec. 

V případě úspěchu by chtěl Sokolov nový systém zavést od počátku příštího roku.