2003 – Sokolov: Opravený kostel převede město pod Sokolovskou bytovou (TV Západ)

Sokolovští radní rozhodli na svém posledním jednání o tom, že nedávno zrekonstruovaný kostel svatého Antonína Paduánského, který se nachází v dolní části Starého náměstí, bude majetkově spadat pod správu městské společnosti Sokolovská bytová a samotný provoz zde vzniklé koncertní síně bude zajišťovat Městský dům kultury.

Přestavěný klášterní kostel má být přitom využíván zejména pro koncertní, případně výstavní účely.

"Já předpokládám, že dokážeme ho obsazovat tak, aby fungoval, aby byl živý, aby jsme vybudovali něco za dvacet milionů, co by nesloužilo obyvatelům města," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec.

Svojí premiéru si nový sál odbyl dvaadvacátého prosince, kdy se zde uskutečnil tradiční vánoční koncert sokolovského pěveckého sboru vedeného Josefem Bolenem, který po jeho velkém úspěchu chystá už také koncert jarní. Uvažuje se navíc také o sérii hudebních vystoupení pro žáky zdejších základních a středních škol. V průběhu letošního roku se ale koncertní síň pravděpodobně dočká rovněž drobných úprav.

"Tak jedna technická záležitost je ještě ve vzduchu, a to je funkčnost samotných varhan a pohledu varhaníka na dirigenta, protože my jsme tam dali technické zařízení, počítač a videokameru, aby dotyčný viděl. Údajně to zobrazování není v takové kvalitě, aby hráč na varhany byl schopen včas zaregistrovat pokyn dirigenta. Čili k této záležitosti se ještě vrátíme a budeme se snažit vyřešit to tak, aby opravdu tam nebyly žádné chybičky," dodal Jakobec. 

Rozsáhlá rekonstrukce kostela a s ním sousedícího kláštera stála zhruba pětatřicet milionů korun. Město z této částky ale hradilo pouze necelou polovinu, protože přibližně 20 milionů se podařilo sehnat z několika dotačních titulů.