2003 – Sokolov: Rada města podpořila dvousložkovou cenu vody (TV Západ)

Šetření vodou nebude pro sokolovské domácnosti od příštího roku tak výhodné jako doposud. Plánované zavedení tzv. dvousložkové ceny totiž přinese levnější vodu větším odběratelům.

Pro zavedení dvousložkové ceny vody se již vyslovili sokolovští Radní a v září o něm bude jednat Zastupitelstvo. Od počátku příštího roku by tak měla 15 % z ceny vody tvořit pevná částka lišící se podle velikosti vodoměru a pouze zbývajících pětaosmdesát procent bude závislých na skutečné spotřebě.

„Máme především dva důvody. Za prvé jsme přesvědčeni, že bychom měli dojít k nějaké spravedlnosti, pomyslné. To znamená, že jsme přesvědčeni, že když člověk má možnost odebírat vodu, takže by se měl podílet i na nákladech s opravou trubek a tak dále. To znamená dnes, když je člověk tedy odebírá například sto kubíků, tak v těch kubících má započteny veškeré náklady na opravy vodovodu. A člověk, který tady v podstatě půl roku tady není, nebo například si bere vodu z Lobezského potoka, tak spotřebuje tři kubíky vody. ten komfort má, že si může uvařit kafe, ale na tu „trubku“, která mu tu vodu přivádí, už v podstatě nepřispívá,“ vysvětlil Jaromír Dvořák. 

Díky rostoucí spotřebě by se navíc v příštích letech nemusela cena vody výrazněji zvyšovat. Nejvýhodnější bude přitom nový systém pro obyvatele panelových domů. Domácnosti s průměrnou spotřebou by zde oproti dnešku mohli ročně ušetřit řádově několik stokorun. Nejhůře na tom naopak budou chataři či majitelé zahrádek s extrémně nízkým odběrem vody.

„Musíme si říci, že sto procent je 100%. To znamená, že pokud někdo vydělá, tak někdo prodělá. Nemůžeme říci, že všichni vydělají. Takže můžeme říci, že v podstatě vydělají lidi, kteří prostě odebírají hodně vody a prodělají lidi, kteří odebírají, jak já říkám, pár kubíků vody,“ shrnul místostarosta.

Pokud budeme vycházet z letošních cen, tak by po zavedení nového systému poklesla cena za metr krychlový vody zhruba o šest korun. K tomu je ale potřeba připočítat roční paušální poplatek, který bude závislý na velikosti vodoměru. Podle návrhu by se například za nejmenší 1,5 kubíkový mělo platit 636 korun, za 5 kubíkový pak 6 551.

„Pokud si řekneme, že budeme rozpočítat jenom řekněme 85 % ceny vody, tak víme, že pokud ta domácnost odebere, řekněme, 70 až 100 kubíků, tak už je to pro ní výhodné. Ale samozřejmě zase říkám, čím víc ona odebere, tím víc, když spočítám pevnou složku i tu složku jednosložkovou, tak je to prostě pro ní výhodnější,“ dodal Dvořák. 

Nový způsob výpočtu ceny vody se prakticky dotkne také obyvatel více než dvou desítek měst a obcí sdružených ve společnosti Sokolovská vodárenská. Změnu se totiž město Sokolov chystá prosadit na Valné hromadě této firmy, kde má díky své velikosti zhruba 40 procent ze všech hlasů.