2004 – Cheb: Na pozemku po Rudolfinu se stavět nezačalo (TV Západ)

Nejpozději do 30. června loňského roku měla být na pozemku po bývalém Rudolfinu v Chebu zahájena výstavba nového hotelu. Tu měl realizovat na základě výběrového řízení chebský podnikatel Petr Plachý. Podle města se tak ale nestalo, a proto uvažuje o odstoupení od smlouvy.

Volný pozemek byl výherci výběrového řízení přidělen chebskými Zastupiteli na sklonku roku 2001, a to smlouvou o smlouvě budoucí. Jedním z bodů smlouvy bylo také ustanovení o zahájení stavby hotelu nejpozději do poloviny minulého roku, o jehož naplnění má nyní chebská radnice pochybnosti.

„Podle vyjádření stavebního úřadu je stavba zahájena tak, že je stavební deník a jsou započaty stavební práce. My jsme pana Plachého vyzvali, aby nám doložil, že stavební práce byly započaty. On nám předložil stavební deník, ale o pravosti nebo legálnosti toho deníku byly určité pochybnosti, takže jsme ho dali přezkoumat soudnímu znalci. A ten se vyjádřil, že ten deník není v pořádku. Takže v současné době zkoumá právník města, jestli jsou naplněny důvody pro to, aby město odstoupilo od smlouvy,“ uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

V případě, že radnice nakonec od smlouvy skutečně odstoupí, propadne městu také záloha ve výši zhruba jednoho celého tří milionů korun, kterou stavebník v roce 2001 složil. Pak by s největší pravděpodobností došlo k vypsání nového výběrového řízení.

„Zřejmě zase s podmínkou zástavby. Jestli už by se jednalo o hotel nebo o nějakou jinou aktivitu, to teď nedokážu odhadnout,“ popsal Vanoušek.

Na zhruba hektarovém pozemku po bývalém gymnáziu má vyrůst čtyřpodlažní hotel se sedmdesáti pokoji, restaurací, balneo provozem či parkovištěm.