2004 – Sokolov: Oslavy vstupu do Evropské unie (TV Západ)

Sokolovské oslavy vstupu naší republiky do Evropské unie začaly slavnostním shromážděním před budovou radnice. Po státní hymně tady s krátkým projevem vystoupil karlovarský hejtman Josef Pavel.

„Jsem realista, a proto vím, že nás nečeká žádný náhlý zázrak, ale ani žádná katastrofa. I nadále bude platit, že se o sebe musíme umět postarat především sami,“ uvedl mimo jiné hejtman. 

Sokolovský starosta Karel Jakobec pak vyjádřil přesvědčení, že členství v Unii může našemu státu přinést v budoucnu obrovské výhody. 

„Já bych si samozřejmě přál, vstupujeme-li do EU, abychom my něco dávali, abychom byli přínosem, abychom nečekali jenom s otevřenou dlaní na to, co nám kdo dá. To se zatím bohužel ještě nepovedlo, ale ta šance se otevřela pro nás všechny, především pro mladé. A já myslím, že se jí umíme uchopit,“ řekl v projevu Jakobec. 

Poté už hejtman společně se starostou premiérově vztyčili za zvuků evropské hymny vlajku Unie. Pro tu přitom musel být v průběhu minulého týdne před radnicí postaven nový stožár. Ty stávající totiž byly už obsazeny vlajkami státu, města a kraje a modrý prapor se žlutými hvězdami by jinak nebylo kam umístit. 

Po oficiální části se oslavy přesunuly na náměstí Budovatelů, kde byl pro návštěvníky připraven staročeský trh s ukázkami tradičních řemesel. V kulturním programu pak vystoupila celá řada hudebních a tanečních souborů, například dechovka a mažoretky, základní umělecké školy, orchestry z partnerských měst, Saalfeldu a Schwandorfu nebo taneční skupina Mirákl. 

V některých účastníků oslav jsme se při této příležitosti zeptali, jaké změny od našeho vstupu do Unie očekávají a co se podle nich změní.

„Třeba já očekávám to, že se daleko lépe u nás budou dodržovat a prosazovat zákony,“ odpověděla Hana Hrdličková.

„Já si myslím, že pro mě se toho moc nezmění, ale myslím si, že děti, mé děti už by něco mohly poznat k tomu lepšímu,“ vyjádřil se Martin Štrba.

„No, že se to všechno bude asi dost zdražovat, ale asi žádnou změnu nepocítíme,“ komentovala vstup Eva Majková. 

„Teď asi ne, ale časem jo. Asi nám nic jiného nezbylo, než tam vstoupit,“ sdělil Josef Drašar. 

„Tak já si myslím, že určitě nějaké výhody to má, ale každý má na to svůj názor, že?“ popsala Šárka Kešnarová. 

„Více se podívám do světa, více se projedu,“ plánoval mladík Robert Dvořák. 

„Zdraží se piva, cigarety, potom bude se více platit daně. Všechno, poplatky jdou nahoru, nejvíc cigarety,“ překvapila názory skupinka menších chlapců.

Řada lidí hledala odpověď na otázku, co je v budoucnu čeká také ve stanu chodovských věštkyň Kwari Mei a Montany.

„Tak lidi se nejčastěji ptají právě na zdraví, na lásku, na peníze, maminky na své děti, jaká je čeká budoucnost,“ přiblížila Kwary Mei.