2011 – Cheb: CHETES bude kompostovat posekanou zeleň (4410) (TV Západ)

Péči o zeleň má v Chebu na starosti organizace CHETES, stoprocentně vlastněná městem. V současné době dochází k začleňování obhospodařovaných pozemků do tzv. pasportu zeleně. Pracovníkům společnosti přichází podněty od občanů, kde je potřeba pečovat o zeleň.

"Tam je aktualizace toho pasportu, kdy se vybraly pozemky plošně z mapy, ale nějaké drobnosti i větší plochy tam zařazeny nebyly z nějakého důvodu, buď opomenutí nebo nepotřeby, a tak se průběžně doplňují," potvrdil jednatel společnosti Miroslav Hofrajtr. 

Původní systém, kdy CHETES musel 75 % zakázek v zeleni zabezpečit z vlastních sil, byl pro společnost nevýhodný. Musela přijmout na stálý pracovní poměr dříve sezónní dělníky, pro které přes zimu nebylo tolik práce. Navíc se do hospodaření promítal i nákup drahé techniky do vlastního technického parku. V neposlední řadě to byla rána pro místní firmy, které přišly zkrátka. Systém, který začal od loňska platit, je podle vedení města i finančně výhodnější.

"Máme obchodní podmínky, za jakých podmínek to uděláme. A myslím si, že ta úspora, která díky tomuto vznikne, se může pohybovat kolem tří, možná i pěti milionů korun," konkretizoval úspory Hofrajtr.

Jedním z hlavních bodů údržby zeleně je zvýšení kvality trávníků. Ta je dosud nízká, protože je v něm hodně plevele. To se má změnit. Ošetřovat nekvalitní trávník je podle technických služeb dražší, kvůli rychle rostoucímu plevelu. Chybí také dostatečná vrstva ornice.

"V současné době dochází k tomu, že když se podíváte na nové stavby, na dokončovací práce, tak tam nikde není 10 centimetrů ornice tak, jak by mělo být a už to samozřejmě předurčuje kvalitu toho trávníku," zlobí se Hofrajtr.

Možností je použití proti plevelům příslušné chemické ošetření a použití kompostu, který vznikne z posekaných ploch. Travní hmota se dosud likvidovala v kompostárně bez užitku.

"Od prvního června máme podepsanou smlouvu, kterou akceptuje Odbor životního prostředí, kdy si budeme kompostovat vlastní hmotu, kterou my použijeme a tuto budeme zpětně, podle Zákona o odpadech, používat právě na úpravu parkových ploch" vylíčil Hofrajtr.

V letošním rozpočtu má město vyčleněno na údržbu zeleně 16,5 milionu korun. Z toho je zhruba 4,5 milionu korun jako rezerva.