2011 – Cheb: Systém elektronických aukcí se osvědčil (4433) (TV Západ)

Dosavadní výsledky nového systému elektronických aukcí předčily očekávání. Město mělo od soukromé společnosti zapůjčen systém na dvouměsíční zkušební dobu. Elektronické aukce umožňují zájemcům reagovat na konkurenční nabídky při výběrových řízeních a zadavatel tak získá lepší podmínky.

"Osvědčil se nám velice dobře. V několika aukcích, které jsme realizovali, ať už to byly aukce pro prodej majetku města, či aukce, které řešily výběr dodavatele veřejných zakázek, tak se nám podařilo ušetřit přibližně dva miliony korun,“ pochvaluje si místostarosta Chebu Tomáš Linda.

Město si program hodlá pronajmout na rok, tentokrát už ovšem za poplatek. Ten činí 150 tisíc korun. Po roce se město může rozhodnout, zda systém zakoupí. Vedení se tato varianta jeví jako nejvýhodnější.

"Je dohoda s tím dodavatelem, že pakliže bychom se rozhodli ho pořídit pro užívání města, že by byl v našem majetku, tak, že by se 80 % z té částky, kterou zaplatíme za pronájem, takže by se započítala do té případné pořizovací ceny," vypočítal Linda.

Do elektronické aukce v nejbližší době půjdou například zasíťované pozemky v atraktivní lokalitě Zlatá louka. 

"Na Radě města jsme rozhodli, že 18 parcel, které jsou připraveny pro prodej, rozdělíme do 4 bloků právě proto, aby mohli zájemci o jednotlivé parcely v jednu chvíli sledovat jen určitou část prodeje," popsal Linda.

Mělo by se tak vyhovět i zájemcům o více parcel.

"Ty aukce na sebe budou navazovat po jednotlivých dnech, to znamená, že vždy jeden den budeme dražit jeden blok parcel, s tím, že vyvolávací cena je stanovena Radou města na 900 korun za metr čtvereční pozemku," přiblížil Linda.

Na webových stránkách města je nově vytvořena zvláštní sekce, kde mohou zájemci najít přehled všech aukcí. Do systému se postupně budou zapojovat obchodní společnosti vlastněné městem, mezi prvními CHETES.