2011 – Region: Výběr generálního dodavatele elektřiny (4268) (TV Západ)

Jak Cheb, tak i Sokolov v současné době řeší otázku jednoho dodavatele elektrické energie pro svá zařízení. V Sokolově jsou již před vyhlášením výběrového řízení, v Chebu zatím dělají inventuru všech odběrných míst. Soutěž, která se připravuje, nemá počtem přihlášených dosud obdoby.

"Může se účastnit teoreticky až 300 dodavatelů, kteří mají dnes licenci na prodej elektrické energie. Naše výběrové řízení je nastavené tak, že z těch tří set se může zúčastnit asi dvěstě," vypočítal vedoucí odboru správy majetku Pavel Beran.

Výběrovému řízení předcházela zhruba roční mravenčí práce. Odběrných míst bylo nakonec napočítáno 219 od pěti různých dodavatelů elektřiny.

"Musela se kompletně zaevidovat veškerá odběrná místa, jejich sazby, jak jsou nastavené, jakým způsobem probíhá měření, jakým způsobem je tam odběr, to se muselo všechno spočítat, dát dohromady faktury, zjistit kolik je vlastně celkový odběr všech těch 22 organizací, které dnes toto sdružené výběrové řízení bude zastupovat," popsal Beran.

Z 31 milionů, které ročně Sokolov za elektřinu zaplatí, se soutěží v podstatě o zhruba polovinu, o tzv. silovou elektřinu. Druhou část tvoří náklady na distribuci, o které soutěžit nelze. Město Sokolov proto určilo částku 17,5 milionu korun jako fixní, aby předešlo zmatkům. 

"Ta je nastavená, protože distribuce se vypočítává podle skutečného odběru a ve výběrovém řízení, kdyby to nebylo nastavené natvrdo, tak by některé firmy mohly chytračit a nasadit tam třeba o něco nižší cenu," vysvětlil Beran.

Firmy se tak utkají pouze o cenu silové elektřiny. Za rok 2009 zaplatil Sokolov za silovou elektřinu zhruba 17 milionů. Místní se drží při zemi a deklarují, že pokud se jim podaří ušetřit 700 tisíc, že budou spokojeni. Ale doufají, že to bude více.

"Vzhledem ke zkušenostem, které mají města obdobné velikosti v republice, tak ty úspory dosahují 20 až 30 % proti původnímu," poukázal Beran.

V Chebu se chystají k podobnému kroku, ale navíc hodlají zajistit i generálního dodavatele plynu.

"Slibujeme si od toho určitě úsporu a zjednodušení správy celé té agendy spotřeby energií, ať už je to elektrická energie nebo plyn," potvrdil místostarosta Tomáš Linda.

Prozatím není hotová evidence všech odběrných míst a plateb. Z toho, co je k dispozici vyplývá, že Cheb zaplatil v roce 2009 za elektrickou energii 17,5 milionu a za plyn 6 milionů korun. Výběrové řízení proběhne tak, aby se začalo s odběrem od 1. ledna příštího roku. Místo klasické obálkové metody výběrového řízení chtějí chebští jít do elektronické aukce.

"Tak my formu elektronické aukce vnímáme jako výhodu v tom smyslu, že je to výběrové řízení vícekolové, to znamená, že se skutečně licituje o té konečné ceně,“ vysvětlil Linda.

V prvním kole bude posouzeno splnění podmínek a ve druhém kole bude rozhodovat cena. Firmy tak mohou reagovat snižováním ceny. Kontrakt bude pravděpodobně na jeden rok. Město ale hodlá jít ještě dál a chce přidat jako podmínku dohody pro generálního dodavatele, aby držel ceny nejen pro městské organizace, ale i pro městské nebytové prostory a dokonce i obyvatele nájemních bytů.

"Chtěli bychom je zahrnout pod tu případnou rámcovou smlouvu, které by se to výběrové řízení týkalo,“ uvedl Linda.

Prozatím město eviduje 188 odběrných míst u zhruba dvou desítek organizací a tří dodavatelů elektřiny.