2011 – Sokolov: Město si bude platit sokolici (4302) (TV Západ)

Radní města Sokolova se rozhodli přispět na chov samičky sokola. Impulsem byla žádost bublavské Záchranné stanice handicapovaných zvířat DROSERA, která požádala město o grant na svou činnost.

"Rada neodsouhlasila tento příspěvek, protože se jedná o společnost, která nesídlí přímo ve městě, proto jsme se rozhodli jako radní, že každý osobně přispěje a toho sokola budeme adoptovat," informoval místostarosta města Karel Jakobec.

Osmiletá sokolice, přezdívaná Bába, žije ve stanici zhruba rok.

"Je to nádherný pták. Je nejrychlejší ze všech dravců, dosáhne až tři sta kilometrů,“ uvedl provozovatel stanice Vladimír Tomáš Smolík.

Samici sokola získala Záchranná stanice přímo od chovatele.

"Sehnali jsme jí od sokolníka, kterému nesnášela vejce, on to má na chov. Tak jsme se nějak tak poptali, on nám poradil, co a jak a vzali jsme si jí," vylíčil Smolík.

Pro stanici pro handicapovaná zvířata je každá koruna dobrá. 

"Fungujeme šest let a předtím jsme o tom uvažovali možná deset let, ale je to všechno o penězích, že jo," povzdychl si Smolík.

Chov sokolice bude na další roky finančně zabezpečen. 

"Předpokládáme, že bychom tento příspěvek dávali každý rok. Každý radní by přispěl jednou tisícikorunou a včetně tajemnice se dohromady jedná o částku 10 tisíc korun,"  vypočítal Karel Jakobec.

Vzniku Záchranné stanice pomohla také známá zpěvačka Bára Basiková. První peníze získali záchranáři z výtěžku jejího koncertu. V současné době funguje stanice v celonárodní síti.

"Je to Národní síť záchranných stanic a po akreditaci z Ministerstva životního prostředí nás vybrali a dostali jsme se mezi 26 stanic, které jsou v republice," potvrdil Vladimír Tomáš Smolík.

Spolu se stanicí na SOOSu jsou to dvě stanice pro celý Karlovarský kraj. Zaměření stanice není jen odchyt a transfer volně žijících živočichů jak s handicapem, tak nalezená mláďata, ale také na ekologickou výchovu mládeže.

"Máme tady sovici sněžnou, to je takový tahák pro děti, dva mývaly, káňata, poštolky," uvedl Smolík. 

Kromě puštíka jsou nově ve stanici i tři sovy pálené. Každoročně přitom projdou zařízením stovky zvířat.

"Za loňský rok se nám protočilo asi 290 zvířátek," spočítal Smolík.

V současné době je ve stanici umístěno celkem 25 zvířat.