2011 – Sokolov: Městský pivovar rozšířil své prostory (4422) (TV Západ)

Oblíbené sokolovské pivo, které se dosud vařilo ve dvou menších provozovnách, se dočkalo dlouho očekávaných nových prostor. Při slavnostním otevření pivovaru starosta města Zdeněk Berka předal symbolicky glejt s právem várečným.

"Pro nás to má velký význam, protože se potvrdila naše spolupráce s městem, náš tlak nebo tah na to, že je to sokolovské pivo,“ hrdě uvedl majitel pivovaru Ladislav Sás.

Pět let trvající snaha o vybudování pivovaru v prostorách přiléhajícím ke kapucínskému klášteru nakonec byla úspěšná díky 60% dotaci z evropských fondů. Za ní byla pořízena zbrusu nová technologie s ročním výstavem 3000 hektolitrů piva. Na jednu várku je dvojnádobová varna schopná vyprodukovat 1500 litrů. 

„Máme 4 spilky, můžeme se na ně podívat, můžeme vařit 4x týdně, tanků máme 14, základních ležáckých plus 4 přetlačné tanky, takže dneska můžeme provádět i filtraci piva, máme stáčecí linku na třetinky, takže se nám poměrně rozšířila možnost jak výrobních kapacit, tak sortimentu,“ pochvaluje si provoz Sás.

Dosud měl pivovar problémy s dodávkami piva do restaurací v regionu, protože vyrábí nepasterované pivo, které musí být skladováno do 8° C. To je však málokterá provozovna schopna zabezpečit. Nové provozy mají sterilní filtraci, které prodlužují životnost moku na dva měsíce při běžné teplotě.

Sortiment zůstává stejný jako dosud.

"Protože jsme v Čechách, tak hlavní pivo je samozřejmě ležák, takže 12 ležák, máme 11 ležák, takové lehčí pivo, potom výčepní pivo 10, na léto jsme dělávali i 9, takže to bychom chtěli vařit také. Potom ty speciality, těžší piva 13, 14, polotmavá, tmavá piva, do lahví budeme dávat sedmnáctku, dáváme ji už, nyní ji vlastně prodáváme, sedmnáctku tmavou, světlou s macerátem borůvka a pomeranč," vyjmenoval Sás.

Sokolovské pivo dosahuje slušných úspěchů v konkurenci ostatních pivovarů.

„Ocenění získáváme každoročně, jsme poměrně dobří v těch speciálních pivech, takže jsme získali v Táboře mezi 90 pivovary České republiky slušné ocenění za naší sedmnáctku a ve Zvíkově, kde jsou tedy jenom malé pivovary, za naší šestnáctku a osmnáctku, pohybujeme se na prvních místech, máme vždycky první, druhé místo, ale to je každoročně stejné, to je náš speciál, drží celé 4 roky,“ pochlubil se Sás.

Podle sládka pivovaru Jana Rady má kromě kvalitní receptury a poctivého dodržování postupu při vaření vliv také použitá voda, která je podle něj v Sokolově výborná.

Poznámka redakce: milovníkům piva doporučujeme podniknout výlet do pivních lázní.