2013 – Sokolov: Město podepsalo deklaraci s fotbalovým klubem 4895 (TV Západ)

Na sokolovské radnici došlo k podpisu Deklarace o spolupráci mezi fotbalovým klubem Baník Sokolov a městem. Zástupci klubu a vedení města v ní stvrdili podmínky, které jsou důležité pro rozvoj klubu a výchovu hráčů.

„Dovolím si tvrdit, že v současné době jsou mládežnické kategorie na nejlepší úrovni v celé historii klubu. Hrajeme jak v dorostech, tak žácích republikové soutěže, což je naše maximum. Systém máme stabilizovaný, od hráčů od 5 let až po kategorii A mužů, kteří hrají druhou nejvyšší soutěž v republice," uvedl šéftrenér mládeže Tomáš Provazník.

Široká základna, kdy v jednotlivých kategoriích trénuje okolo 230 mladých fotbalistů z celého kraje, si žádá nemalé náklady, a také motivační systém. I ten je součástí dohody. Sleduje se nejen prospěch žáků ve škole, ale i jejich chování a vystupování na veřejnosti. Funguje systém kladných a záporných bodů. 

„Ti žáci, kteří chodí na naše základní školy, a jsou zároveň i členy fotbalového klubu Baník Sokolov, tak mají větší motivaci se lépe učit a to je pro nás důležité, protože to propojení mezi fotbalovým klubem a základní školou je velmi dobré. A v oddílu mají zpětnou vazbu, jak se děti učí. Je to motivace – když se špatně učíš, máš špatné známky, špatně se chováš – nehraješ. To si myslíme, že je pro ty děti velmi významným prvkem do budoucna, aby věděly, že když se něco děje špatně, že pak za to přijde trest," vysvětlil místostarosta města Sokolova Ladislav Sedláček.

Pro činnost klubu jsou klíčové finance. Na mládežnický sport navrhuje Rada města Sokolova vyčlenit z rozpočtu pro letošní rok 2 750 000 korun.

„Chtěli bychom i do dalších let deklarovat minimálně tuto částku, nechceme ji snižovat. A co se týká peněz z loterijního zákona, tak sportovní komise, kterou má Rada města, tak i tam doporučuje z peněz, které tam jsou fotbalovému klubu, dát stejnou částku, jakou dostane hokejový oddíl, protože to jsou oddíly, kde máme asi nejvíc dětí. A my chceme ty peníze z hazardu tak, že nebudeme rozlišovat, jestli klub hraje první nebo druhou ligu, ale chceme peníze použít na výchovu mládeže," upřesnil Sedláček.

Výše příspěvku by se tak měla odvíjet od počtu členů v mládežnických kategoriích.