2013 – Sokolov: Vyhláška zavádí povinné čipování psů (4878) (TV Západ)

Od 1. ledna platí v Sokolově v září loňského roku přijatá obecně závazná vyhláška o místním poplatku ze psů. Ta přináší některé změny, které se dotknou všech chovatelů.

"Novinka je taková, že je povinné čipování psů, to dříve bylo dobrovolné. Občan si nechá čipovat psa a my mu za to dáme 500 korun, což jsou zhruba náklady na čipování toho psa," uvedl starosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Majitel psa je povinen jej přihlásit a do šesti týdnu nechat psa očipovat. To provede některá z veterinárních ordinací ve městě. Poté přijde chovatel s účtenkou na pokladnu města, kde je mu částka vyplacena. 

"V Sokolově, pokud to mám dobře zjištěno, je 1600 přihlášených psů. Zhruba všichni ti občané z těchto přihlášených psů platí. Jenom malá část, zhruba 50 je loňských neplatičů a příjem města za rok je asi 700 tisíc korun. Přičemž ty poplatky jsou podle vyhlášky určeny takto: tisíc korun je to pro toho, kdo chová psa v bytě, 300 korun je to, kdo chová psa v rodinném domku a 200 korun je to pro důchodce, bez ohledu na to, kde ho chová, tzn. v bytě nebo rodinném domku," vysvětlil ceník Berka. 

Za každého dalšího registrovaného psa zaplatí majitel o 50 % navíc nad běžný poplatek.