Bahna budou v sobotu po dvou letech bez omezení, vyjedou speciální autobusy

Letošní ročník Dne pozemního vojska se bude konat v Brdech poslední červnovou sobotu. K vidění budou dvě až tři stovky techniky včetně tanků nebo obrněných transportérů Pandur.

Akce, kterou navštěvuje kolem padesáti tisíc lidí, se předloni nekonala kvůli covidu vůbec, loni se program uskutečnil, ale v omezené míře a bez diváků. Z těžké techniky budou na armádním cvičišti Bahna u Strašic k vidění tank T-72, bojová vozidla pěchoty, obrněné kolové transportéry nebo samohybné houfnice. Přiletí vrtulníky, předvádět by se měly seskoky i slanění.

Vstup je zdarma. ČSAD autobusy Plzeň zajistí na letošní Bahna speciální autobusovou dopravu. Budou jezdit zvláštní autobusy Z-Group bus, Divize ČSAD autobusyPlzeň. K cestě na přehlídku bojové techniky budou moci návštěvníci využít dvě autobusové linky z Dobříva a ze Strašic.

První linka (440380) pojede na trase Plzeň-Rokycany-Dobřív-Strašice,Vojenský Újezd Brdy, druhá linka (470390) po trase Radnice-Lhota pod Radčem-Mýty-Strašice, Vojenský Újezd Brdy.

Pro dopravu z Plzně na Bahna je vhodné využít spoje v 6:20,7:05, 7:35, 8:05 a 8:35 hodin z Centrálního autobusového nádraží ze stanoviště číslo 8. Nazpátek do Plzně pojedou spoje po skončení akce v 17:10, 17:20, 17:40, 18:00 a 18:10. Autobusy po cestě zastaví také v Rokycanech a v Dobřívi.

Další tři páry zvláštních spojů pojedou přímo z Rokycan a zpět do Rokycan a budou navazovat na vlaky od Prahy a na Prahu.

Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé severovýchodní části Rokycanska. Přímé autobusy pojedou ráno i ve směru od Mýta či Holoubkova, odpoledne po 16. hodině se vrátí nazpět.

Kromě toho nasadí plzeňské ČSAD na akci několik speciálníchautobusů, které se budou po celý den neustále kyvadlově točit a navážet a po skončení akce zase odvážet návštěvníky Bahen. Autobusy pojedou každých 5 až 10 minut ze záchytných parkovišť v Dobřívi (zastávka Dobřív, chaty) a ve Strašicích (zastávka Strašice,ObÚ). Měly by tak předejít dopravnímu kolapsu především v obci Dobřív.
Obcí o víkendu projedou tisíce návštěvníků, pravděpodobně se budou tvořit velké kolony.

Na linkách platí zvláštní ceník jízdného, který nabízí jednosměrné jízdenky v ceně 20 Kč ze Strašic či Dobřívi na Bahna nebo opačně. Platí všechny státem nařízené slevy, takže děti do 6 let jedou zdarma, dítě 6 až 18 let, stejně jako občané nad 65 let věku a studenti do 26 let pak s 50% slevou za 10 Kč. Pes na vodítku rovněž za poloviční jízdné.

„Očekává se návštěvnost kolem 50 tisíc lidí, z toho jsme během minulých ročníků na Bahna a zpět přepravili zvláštními autobusy každým rokem více než 15 tisíc osob, tedy třetinu. Letos by to mělo být obdobné. Jsme připraveni akci dopravně zvládnout, a přispět tak k jejímu hladkému průběhu,“ sdělil ředitel divize ČSAD autobusy Plzeň autobusového dopravceZ-Group bus Václav Königsmark.