Aš: Město zahájilo novou etapu v komunikaci s občany

Dne 12.3.2021 zahájilo město novou etapu v komunikaci s občany a spustil projekt muas.pincity.cz, díky kterému budou moci občané sledovat vývoj budoucnosti města Aš.

"Na jednom místě tak budeme komunikovat nejprve tvorbu nového strategického plánu a po jeho dokončení i plánované projekty na území města. Hlavní výhodou nového řešení je přehlednost a transparentnost. Cílem je interaktivním a zábavným způsobem ukázat, jak bude Aš vypadat v budoucnu a jaké jsou představy jeho obyvatel," uvádí město Aš na svých stránkách.

„Chceme, aby se obyvatelům Aše ve městě příjemně žilo, proto jsme chtěli, aby měli co nejjednodušší přístup k informacím, které se jich přímo dotýkají. Zároveň jsme hledali moderní řešení pro 21. století.“ přiblížil pan starosta Dalibor Blažek.

Občané zde nyní najdou informace o tvorbě strategického dokumentu, jeho fáze a postup. Mimo to se občané dozvědí, jak se mohou účastnit přímo jeho tvorby, protože město chce dát možnost zapojit se do tvorby nového strategického plánu opravdu každému. Po jeho dokončení bude stránka sloužit k prezentaci a komunikaci strategického plánu.

Centrálním místem aplikace je mapa, na které je zatím umístěno sice jen pár projektů, ale i mapa se brzy naplní. Projekty budou roztříděné do několika kategorií podle oblastí strategického plánu. Na přehledných kartách jednotlivých záměrů je pak možné zjistit všechny důležité informace. Postupným cílem je zapojit občany do rozhodování o budoucnosti města, aby s vedením aktivně vedli debatu o jeho dalším směřování.

„Pro radnici je diskuse s lidmi důležitým vodítkem pro plánování budoucnosti našeho města nejen pro proces tvorby, ale i do dalších let,“ dodává Dalibor Blažek.

Už teď máte nápad? Navrhněte jej! Jedním ze způsobů zapojení občanů do strategie je i sběr občanských návrhů. Pro zapojení přitom není potřeba procházet složitou registrací, ani poskytovat žádné osobní údaje kromě jména. Systém navíc umožňuje přihlášení i přes již existující účty na Facebooku a Googlu.


Zdroj: město Aš