Aš: Ve městě je delší dobu nedostatek volných bytů

Stejně jako v jiných městech i v Aši je už delší dobu nedostatek volných bytů. Řešení bytové problematiky proto vedení města vnímá jako jednu z priorit tohoto volebního období.

„Radnice nechce v tuto chvíli stavět domy, ale pro nové byty chystá přestavbu čtyř stávajících objektů. Nejdále jsme pokročili v přípravách na přestavbu bývalé střední průmyslové školy textilní v ulici Gustava Geipela,“ uvedl starosta Aše Dalibor Blažek.

„Zde je již podána žádost o dotaci na 12 bytů. Dalších 12 bytů je naprojektováno a na vše je už vydáno stavební povolení,“ doplnil.

Část těchto bytů, s regulovaným nájemným, bude určena pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. V objektu je také počítáno se dvěma byty a ordinacemi lékařů. Rozlehlý areál bývalé školy s přístavbou je v projektech rozdělen do čtyř částí, kromě bytů a ordinací se pro jednu část připravuje také ubytovna. Financovat by se stavba měla z rozpočtu města, za podpory dotací od státu.

Město chystá také několik tzv. krizových bytů, určených pro rodiny, které se ocitnou v problémech s bydlením.

„Tento typ bytu v Aši dosud nemáme. Tři takové bytové jednotky se proto připravují, a to pro objekt v Jiráskově 1,“ doplnil.

Třetím místem, kde se mají nové byty stavět, je velký objekt v Nedbalově ulici, který město, spolu s ubytovnou, před časem odkoupilo od Karlovarského kraje. V současné době se zpracovává projektová dokumentace. V objektu vzniknou dva bloky. V jednom se plánuje komunitní centrum pro seniory s byty a klubovnou a ve druhém běžné nájemní byty. Dohromady půjde o cca 25 bytů.

Čtvrtým místem, kde se připravují další byty, je budova bývalé základní umělecké školy. Po přemístění školy do nových prostor v loňském roce je budova prázdná. Zvažováno je, zda zde vzniknou byty družstevní či nájemní.

„Kloníme se spíše k bytům nájemním ve formě bytů služebních, byty družstevní by tu byly asi příliš drahé,“ doplnil starosta s tím, že v bývalé „hudebce“ projektant navrhuje osm bytů různé velikosti.

Nejen vedení města, ale také soukromí investoři se kvůli nedostatku bytů a jejich stále vyšším cenám o výstavbu v Aši zajímají. V současné době radnice eviduje zájemce o stavbu tří polyfunkčních domů na Hlavní ulici, v lokalitě, kde jsou zasiťované pozemky za určitých podmínek nabízeny za 1 Kč/m2. „Pokud bude zájem, máme k dispozici nejen pozemky, ale také několik objektů vhodných na přebudování na byty,“ dodal D. Blažek.


Zdroj: město Aš