Aš: Za kamennými kříži s Jirkou Poorem

Jednou z akcí k oslavám 150. výročí povýšení Aše na město bude na počátku května (7. 5.) vycházka po ašských smírčích křížích. Vycházku připravuje pracovník muzea Jiří Poor, který je zároveň tajemníkem Společnosti pro výzkum kamenných křížů.

„Úvod našeho putování bude věnován křížům, umístěným v budově a zahradě muzea. Nejedná se o historické předměty, ale starší i nedávné výtvory členů Společnosti. Ale i ty mají své zajímavé příběhy,“ říká Jiří Poor. Vycházka bude pokračovat ke kamenným křížům u základní školy v Hlávkově ulici a na rozcestí u hřbitova, a pokud zbydou síly, tak se půjde ještě ke třetímu kříži v Aši, nacházejícímu se v poli za Kvapilovou ulicí. Nezbývá, než účastníkům výšlapu popřát dobré počasí.

Společnost pro výzkum kamenných křížů byla v Aši založena v roce 1983. Jedná se o jedinou organizaci s celostátní působností se sídlem v Aši. V jejích evidencích je v současné době 2669 křížů a 9191 drobných památek z celé České republiky (boží muka, křížky, atd.). Aktivně v ní působí 68 badatelů z České republiky a deset z Polska. „Všechny předměty máme zaměřené pomocí GPS a podrobně zadokumentované. Staráme se tak o to, aby se tyto památky neztrácely a lidé se k nim chovali s úctou. Vždyť se jedná o součást našeho kulturního dědictví,“ dodává Jiří Poor s tím, že z putování ke kamenným křížům se v poslední době stává jistý druh moderní turistiky, kdy putující plánují své trasy od kříže ke kříži, které vyhledávají za pomoci indicií.

Zdroj: Město Aš