Asistenčním centrem už prošlo 11 tisíc Ukrajinců

Za čtvrtžeční den prošlo KACPU 567 osob, celkem jich od zahájení provozu 1. března 2022 prošlo centrem již 10 940. Ubytováno bylo celkem 747 osob, za čtvrtek jich bylo 70.

Pro ubytování je také využíváno nouzové ubytování rozprostřené po celém Plzeňském kraji, ke včerejšku bylo v nouzových kapacitách jakou jsou např. tělocvičny apod. 138 osob, zbývá téměř 90 míst. I nadále se snaží Plzeňský kraj zajišťovat nouzová ubytování ve spolupráci s obcemi a HZS PK, kteří v KACPU ubytování zajišťují.

Školství

K polovině týdne byly při 12 školách a školských zařízeních adaptační skupiny, ve kterých je celkem 133 dětí (z toho do 6 let – 39 dětí, 7- 15 let 75 dětí, nad 15 let – 19). Základní školy přijaly do poloviny týdne ke vzdělávání 60 žáků,mateřské školy přijaly ke vzdělávání 4 děti, střední školy 2 žáky. Tlak na přijetí ke vzdělávání roste a lze počítat s jeho dalším zvyšováním. Data přijatých žáků aktualizujeme pravidelně s ohledem na složitost systému shromažďování těchto dat.

Plzeňský kraj , který zřizuje střední školy a učiliště, má pro děti 15+ adaptační skupinu v SVČ Radovánek v Plzni, kde je přijato 55 dětí, s nimiž bude řešeno začlenění do středoškolského vzdělávání. V této adaptační skupině je intenzivně vedena také výuka českého jazyka a adaptace dětí na prostředí českého školství.

Adaptační skupiny zřídil Plzeňský kraj okamžitě s prvními příchozími. Jde o nejlepší řešení k socializaci příchozích dětí, k výuce českého jazyka a také k volnočasovým aktivitám. Tyto skupiny fungují napříč krajem v domech dětí a mládeže,v obcích je mohou zřizovat také základní školy, mateřské školy a ZUŠ.

 Plzeňský kraj pravidelně spolupracuje s ORP, kterým předává informace z oblasti školství tak, aby jednotlivé obce s rozšířenou působností měly přehled o příchozích dětech.

Domovy mládeže škol, které kraj zřizuje, se také podílí na zajištění ubytování. I tyto kapacity se také zaplňují velmi rychle.

UA pointy v PK

Podobně jako MZ ČR zřídilo UA pointy jako specializované ambulance pro uprchlíky bude i Plzeňský kraj zřizovat podobné pointy napříč krajem ve svých nemocnicích. Tyto ambulance budou ale primárně určeny na zajištění akutní péče příchozímz Ukrajiny nikoli pro pravidelnou péči, kterou zajišťují praktici, pediatři a další specialisté.