Barevný podzim v Zoo Praha láká návštěvníky i zvířata

Spadané listí jako enrichment pro zvířata i pochoutka pro zpestření jejich jídelníčku.

Zoo Praha zve návštěvníky na podzimní procházku po areálu. Právě v těchto dnech mohou pozorovat při hře s listím hlavně primáty, klokany rudokrké a obrovské či pandy červené.

Chladnější počasí totiž mnohým zvířatům nevadí, některým vyloženě svědčí. Většina zvířat, i ta ze subtropických či tropických oblastí, vzhledem k dlouhodobé aklimatizaci dobře snášejí pobyt venku a aktivní jsou i na podzim. Návštěvníky v tomto období čeká velmi zábavná podívaná například v expozici Vodní svět a opičí ostrovy.

„Využíváme spadané listí jako zajímavý enrichment například pro chápany či lemury. Listí jim shrabeme na hromadu a ukryjeme do ní jejich krmnou dávku, která se skládá z kousků ovoce, zeleniny nebo sušenek pro listožravce. Zvířata se zabaví a nakrmí současně – do listí skáčou, běhají v něm a přetahují se o ukořistěnou potravu,“ popisuje vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

I orangutani sumaterští s oblibou hledají v kupkách podzimního listí oříšky, které jim chovatelé připraví. Téměř roční samec Kawi navíc rád listí ochutnává. Ve venkovním výběhu můžete celou skupinu nejlépe pozorovat mezi jednou a půl třetí odpoledne.

„U klokanů rudokrkých a obrovských si nemusíme příliš dělat starosti s úklidem listí ze stromů ve výběhu. Javorové i habrové listí jim velmi chutná a je také ozvláštněním jejich jídelníčku,“ uvádí chovatel Darwinova kráteru David Vala.

Ve výběhu poblíž hlavního vchodu mohou návštěvníci stále častěji během dne pozorovat čtyřměsíční dvojčata pandy červené spolu s jejich matkou Regicou. Chladnější počasí těmto vysokohorským savcům rozhodně nevadí.