Bochov: Jarmark připomněl 696. výročí udělení městských práv (TV Západ)

V sobotu 18. září se v Bochově na Karlovarsku konaly oslavy 696. výročí udělení městských práv spojené s jarmarkem a doprovodným programem. A tak jako se stalo v posledních letech tradicí, nechyběli také zástupci německého partnerského města Thiersheim.

"Jarmark a oslavy 696. výročí udělení městských práv Bochovu je naše nejvýznamnější akce, kterou pořádáme každý rok třetí sobotu v září. Vždy se na ní těšíme. Nic většího u nás v Bochově neprobíhá," uvedl starosta Bochova Miroslav Egert. 

Po celý den probíhal program zaměřený na rodiny a na náměstí vyrostly desítky stánků s nejrůznějším zbožím. 

"Letos máme pouze 44 stánků, protože v okolních městech je také hodně akcí. Jinak by bylo i více stánků. Je zde spoustu krásných věcí – košíky, keramika, šperky, koření, přírodní kosmetika. Prostě vše krásné. Je tady i stánek s městským Infocentrem, kde si můžete koupit městské suvenýry stejně jako na Infocentru. Máme tady i dílničky, malování na obličej, na keramiku, na kamínky, různé rukodělné dílničky apod. Na největší akci v roce musí samozřejmě přípravy probíhat celý rok. Podílí se na tom celé město Bochov – zaměstnanci, Kulturní komise při Radě města Bochov. Hasiči nám hodně pomáhají a další a další lidé. Nemohu jmenovat, protože bych určitě na někoho zapomněla. Všem ale moc děkujeme," poděkovala všem předsedkyně Kulturní komise při Radě města Bochova Kamila Altmanová. 

I letos se odehrál další ročník soutěže v kování. Ten, kdo kovářské kladivo nezná, je po chvíli překvapen jeho váhou.

"Jsou velice překvapeni, protože zjistí, že to dvoukilové kladivo je za chvilku třicetikilové. Kdo to nikdy nedržel v ruce, kdo to nezkusil – výdrž je tam důležitá. Není to nic lehkého," potvrdil skutečnost umělecký kovář Ivo Rudolf. 

Úkol zněl jasně a kdo už s kladivem umí ví, že důležitý je, kromě výdrže, i styl práce.

"Letos dostali plochý materiál. Měli z toho vykovat, co nejdelší tyčku – vytáhnout ten materiál do délky a tím vlastně zvítězit. Někteří borci zde již byli vloni. Soutěž se dělala loni a předloni a kdo již má něco za sebou tak opravdu – vítěz byl loňský, obhajoval a byl zase suverénní, protože už to má v ruce trošku," vyzdvihl vítěze Rudolf. 

Nad soutěží bdělo odborné oko faráře Josefa Szczepaniaka. A vítězem se stejně jako v loňském roce stal Robert Kajzar před Petrem Paldusem a třetím Petrem Citou. Kromě toho byly vyhlášeny ceny Iva Rudolfa, kterou získal i jediný dětský účastník soutěže a dvě soutěžící dámy Lenka Zoglauerová a Marie Mašková. Odměnou všem byla zajímavá kniha uměleckého kováře s názvem Země, vzduch, voda a oheň.  

"Tak nějak vznikla dlouholetou prací. Je tam 30 let mé práce - oprava sakrálních památek, malé sakrální památky. Mimochodem v bochovském kraji je tady toho ode mne hodně. Takže sem ta kniha docela i pasuje. Ale není to jen zde, je to i po celém kraji až do Německa, všude. Jedná se hlavně sakrální památky," dodal kovář. 

Zájemci o zajímavou knihu si jí mohou zakoupit například na bochovském nebo bečovském městské úřadě, nebo v Krajské knihovně v Karlových Varech.

Program jarmarku vyplnila také řada hudebních vystoupení. Představily se děti z Bochova, ale také Divadlo z bedny. Zahrál flašinetář Honza z Ostrova a se svým country a big beatem se prezentovala skupina Bugr Band. Děti mohly zhlédnout dokonce dvě pohádky. Tu druhou, s názvem Jak poslední vlaštovička málem na jih neodletěla, přijelo Divadlo dětí z Karlových Varů. Od 16 hodin pak vystoupila skupina 4R hrající country a bluegrass. O dvě hodiny později se na pódiu předvedla skupina Laura a její tygři. Večerní program patřil Iloně Csákové a skupině Babahed. Program jako obvykle zakončil ohňostroj.