Březová: Krimifest ukázal Poldu i drogovou varnu (TV Západ)

Letošní 21. ročník Krimifestu zaznamenal velký zájem veřejnosti. Přes 900 návštěvníků během 5 dnů zhlédlo projekce filmů, vernisáž i několik koncertů a besedu s "Poldou" Davidem Matáskem. Děti ze širokého okolí se pak dozvěděly řadu užitečných informací, řešily tajenku a viděly zásahovou jednotku i cvičené policejní psy. Pořadatelé děkují všem zúčastněným i partnerům a těší se na další ročník v roce 2023!

Již 21. ročník filmové přehlídky a společenské akce Krimifest proběhl v uplynulém týdnu. Letošní téma "Drogy – hrozba mezi námi" ilustrovala výstava v místním Kulturním domě a Multifunkčním centru. Její vernisáž se uskutečnila ve středu 3. listopadu. 

"Myslím si, že zde ve společnosti chybí poděkování práci. Ono je to pěkné, že se někdy dá nějaká medaile nebo nějaké povýšení, ale takové lidské poděkování za to, co Policie, hlavně v této dnešní napjaté době, hasiči, IZS, vůbec celý systém, dělají pro nás – pro lidi," shrnul základní myšlenku celé přehlídky starosta Březové Miroslav Bouda. 

Výstava, kterou si během následujících dní měli možnost prohlédnout školáci ze širokého okolí, zaujala svou pečlivou aranží. 

"Nacházíme se na typickém místě amatérské varny, která byla objevena v nějakém objektu – v bytě. Jak vidíte, tak zde docházelo k ilegální výrobě metamfetaminu, což je u nás nejrozšířenější syntetická droga. Vyrábí se v ilegálních laboratořích zvláštním způsobem, při kterém vzniká značné množství toxického odpadu. Dost často se stává, že se přijde na takové místo a zjistí se, že to jsou relativně mladí lidé a žijí tam třeba se svými malými dětmi. Což je tento případ," přiblížil výstavní scénu znalec z oblasti chemie Kriminalistického ústavu Michael Roman. 

Kromě problematiky domácích varen, které ohrožují často nic netušící sousední obyvatele, se při výkladu mohli účastníci dozvědět i další informace o drogové scéně, druhu ilegálních látek nebo legislativě.

"Naše legislativa, to - co považuje za drogu, musí taxativně vyjmenovat v zákoně nebo v přílohách nařízení vlády. Tam je ale přesně popsána chemická struktura látky. Pakliže někdo tu chemickou strukturu cíleně změní, aby tento zákon obešel a současně dosáhne toho, že ta látka je nadále účinná, neexistuje žádný zákonný způsob, jak tomu zabránit," potvrdil Roman. 

Východiskem by mohla být zákonná změna na generativní výčet, který zahrnuje i nejrůznější chemické úpravy při zachování účinnosti látek. Kromě výstavních vitrín se žáci účastnili vyšetřování modelového policejního případu. Naplňuje se tak záměr celé akce, která má nejen pobavit, ale také poučit.

"Od samého začátku byl festival přes detektivní a krimifilm věnovaný osvětě. Byla to taková osvětová pedagogická činnost. Festival byl věnovaný prevenci veškeré kriminality, ale do toho zatahuji i dopravní nehodovost, protože samozřejmě dopravní nehoda třeba, když bych začal mluvit o tomto, tak je to leckdy velký zločinecký kriminální skutek. Kdy někdo svoji nepozorností a neznalostí pravidel, ublíží někomu, až třeba, že mu uloží o život. Podobným způsobem, abych byl konkrétní v tom, co zde dnes vidíme, tak samozřejmě od první chvíle jsem se snažil při filmových projekcích, volit témata, která nějakým způsobem korespondují s drogovou závislostí, s tím nekonečným bojem proti drogovým dealerům, resp. výrobcům, rozšiřovatelům, původcům toho zla," popsal zaměření akce autor myšlenky Krimifestu Jaroslav Kopic.

Po vernisáži výstavy se představil tradiční host přehlídky – těleso Hudba hradní stráže a Policie ČR pod vedením šéfdirigenta Václava Blahunka. Během večera převzal symbolický šek na 21.650 korun ředitel Nadace policistů a hasičů Vladimír Šutera. Částku vybrali pořadatelé od příchozích návštěvníků koncertu před jeho začátkem. Příspěvek ve stejné výši věnuje také město Březová. 

V dalších dnech se konala řada filmových projekcí, ale také akcí zaměřených na prevenci. K vidění byla policejní technika, mobilní kanceláře nebo služební vozidla včetně motorek a čtyřkolky. Nechyběly přednášky o šikaně, ale také dynamická ukázka zadržení pachatelů prchajících ve vozidle. 

Páteční večerní beseda s hercem Davidem Matáskem, ústřední postavou seriálu Polda, nabídla i projekci prvního dílu aktuální páté řady seriálu. Ta se natáčí podle osvědčení licenční předlohy, ovšem s přihlédnutím na místní reálie a národní rozdíly. A i v nové řadě zůstává seriál takový, jaký jej diváci znají.  

"Proč měnit něco, co je vyzkoušené a funguje to. Do toho se nemá vrtat. Lidé to takto milují. A asi, možná, že jsem si všiml více citových linek. Ne, že by to úplně zrůžovělo," komentoval vývoj sledovaného televizního seriálu herec David Matásek. 

Během besedy prozradil populární herec a muzikant svou vášeň ke knihám, divadlu i obecně kultuře. 

"Jako dítě jsem, nevím, dnes děti to možná tolik nemají, ale já jsem byl vášnivý čtenář. Jedna knížka za večer. Druhý den ještě jednou znovu, když se mi moc líbila. Přes knihy a paradoxně přes básničky jsem se dostal k divadlu. Jinak já jsem byl spíše plaché dítě," doplnil detaily Matásek. 

Závěrečný nedělní koncert festivalu obstarala Filharmonie Praha z Rudolfina se zpěvačkou Lucií Večeřovou. Zazněla řada známých domácích i zahraničních písní z filmů a pohádek včetně video ukázek.