Brno i letos podpoří Ambasádu nezávislé běloruské kultury

Třemi sty tisíci korun podpoří město činnost Ambasády nezávislé běloruské kultury v Brně v letošním roce. Fungování této instituce spadá pod příspěvkovou organizaci Centrum experimentálního divadla. Poskytnutí neinvestičního příspěvku musí schválit ještě zastupitelé.

Centrum experimentálního divadla, příspěvková organizace, připravilo v roce 2020 u příležitosti připomenutí dne 17. listopadu 1989 symbolické otevření Ambasády nezávislé běloruské kultury v Brně. Její fungování v roce 2021 podpořilo kromě dalších i město Brno, a to částkou 600 tisíc korun.

„Na fungování ambasády v letošním roce jsme schválili částku poloviční, tedy 300 tisíc korun. Tyto peníze budou využity především na zajištění personálního chodu instituce, díky čemuž bude i nadále zachováno spojení s běloruskými umělci i další činnost v podobě řady projektů, které ambasáda chystá zrealizovat,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Ambasáda za dobu své existence zorganizovala a realizovala množství projektů:

•    Dopisy významných osobností českého kulturního a veřejného života běloruským politickým vězňům.

•    Rezidenční pobyty pro následující běloruské umělce:

- výtvarníky Uladzimira Hramoviče a Alesju Pčolkovou (ve spolupráci s Domem umění města Brna),

- dramatičky Aksanu Hajkovou a Alenu Ivaňušenkovou (ve spolupráci s Činohrou Národního divadla v Praze),

- básnířku Nastassju Kudasavovou a prozaika Sjarheje Kalendu (ve spolupráci s Českým literárním centrem).

•    Projekt Umělcem v Bělorusku – série čtení a besed s běloruskými umělci v divadlech a na univerzitách v 9 českých a moravských městech.

•    Projekt Zaostřeno na Bělorusko – účast 17 běloruských spisovatelů a novinářů na mezinárodním knižním veletrhu Svět knihy.

„Činnost Ambasády nezávislé běloruské kultury v Brně je pozitivně vnímána celou řadou významných osobností a institucí, např. Ministerstvem kultury ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR, zástupci české pobočky Amnesty International, rádiem Svobodná Evropa a dalšími médii, která v průběhu času o činnosti ambasády informovala a informují. O tom, že ambasáda připravuje kvalitní projekty, svědčí i skutečnost, že se na projekt s názvem Visegrad Focus: Belarus podařilo od Visegrádského fondu získat podporu ve výši 23 tisíc eur,“ shrnul radní pro kulturu Marek Fišer.


Štítky: brnobělorusko