Brno pošle do Německa milion korun. Důvodem je pomoc po záplavách

Zničená infrastruktura pro dopravu, neobyvatelné domy, nedostatek pitné vody. Takový je obrázek řady obcí v západním Německu, které před několika dny postihla velká voda. Brněnští radní dnes doporučili zastupitelům schválit dar Německu ve výši 1 milion korun a podpořit tak záchranné i odklízecí práce a následnou obnovu území.

„Je to sotva pár dní, co jsme byli svědky neuvěřitelného vzepětí solidarity a lidské soudržnosti tady na jižní Moravě. Považuji za naši morální a lidskou povinnost vyjádřit nyní stejnou sounáležitost s jiným regionem stiženým živelní pohromou. Peníze sice nevrátí životy těm, kterým je voda vzala, ale pomohou alespoň ostatním rychleji se znovu postavit na nohy,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Rozsah katastrofy je naprosto neuvěřitelný a otřesný. Proto cítíme povinnost pomoci i v tomto případě. Kam přesně peníze z Brna poputují, je momentálně předmětem jednání. Na úrovni radních se tím budeme znovu zabývat příští týden a konečné slovo budou mít samozřejmě zastupitelé,“ doplnil 3. náměstek primátorky Jiří Oliva.